Acasă Actualitate Vino pe 12 aprilie la plimbările pe Dunăre în cadrul Caravanei „Cu Apele Curate”!

Vino pe 12 aprilie la plimbările pe Dunăre în cadrul Caravanei „Cu Apele Curate”!

0
Vino pe 12 aprilie la plimbările pe Dunăre în cadrul Caravanei „Cu Apele Curate”!

Timp de 10 zile, Caravana Cu Apele Curate va evalua gradul de poluare cu plastic a malurilor Dunării, propunându-și să parcurgă Dunărea de la confluența fluviului cu Jiul și până la Galați. Caravana face parte din programul „Cu Apele Curate” și va străbate timp de 10 zile 531 de km, timp în care va carta zonele cu deșeuri aflate de-a lungul Dunării.

Scopul Caravanei îl reprezintă crearea unei conexiuni „pe apă” între toate comunitățile conectate la proiect, prin activități de evaluare (calitativă) a gradului de poluare cu plastic a malului stâng al Dunării și întâlniri cu membrii asociațiilor partenere și ai comunităților din localitățile de popas.

Vă invităm într-una din următoarele localități unde Caravana Cu Apele Curate va poposi și unde vor fi organizate activități pe mal pentru copii și adulți, inclusiv plimbări cu velierul Cu Apele Curate:

  • 12 aprilie – Giurgiu

  • 14 aprilie – Călărași

  • 18 aprilie – Brăila

  • 19 aprilie – Galați

Potrivit unui raport de analiză privind situația gestionării deșeurilor în județele dunărene realizat de Asociația Mai Mult Verde alături de Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, în 5 județe rămân anual zeci de mii de tone de deșeuri necolectate. O mare parte dintre aceste cantități de deseuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării și apoi în Marea Neagră.

Aproape 70% din deșeurile menajere generate în județul Olt rămân anual necolectate, cel mai mare procent dintre cele 12 județe riverane Dunării. Potrivit PJGD, din cele peste 50.000 de tone deșeuri menajere generate în anul 2019, 67,78% (34.000 tone) au rămas necolectate. Aceeași situație se înregistrează în Caraș-Severin, unde 11.175 tone, reprezentând 31,72% din cantitatea totală de deșeuri generate, nu au fost colectate, în Galați 17% (15.830 tone), Brăila 14% (8.558 tone) și Constanța 1,5% (3.500 tone).

Peste 30 de tone de deșeuri, dintre care 23 de tone de plastic au fost colectate în Săptămâna Apelor (14-22 martie 2022), organizată de Asociația Mai Mult Verde în cadrul programului Cu Apele Curate”, se precizează în comunicatul Asociației Mai Mult Verde.

Programul Cu Apele Curate este o inițiativă Mai Mult Verde susținută de Lidl România. Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Demersul „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
17.2 °
47 %
1.9kmh
100 %
Dum
17 °
lun
20 °
mar
17 °
mie
18 °
joi
16 °