Vicepreședintele Sindicatului Europol, Ioan Canarau, a reacționat dur pe pagina de Facebook după ce o angajată de la cabinetul fostului ministru de Interne, Marcel Vela,  a fost decorată pentru merite deosebite.

Cu puțin timp în urmă ziarul nostru scria despre potlogăriile unor  șefi din Poliție, băieții buni din sistem fiind lăsați întotdeauna în umbră. La ceva timp după acest material a căzut bomba cu șeful Serviciului Circulație și șeful Serviciului Anticorupție Giurgiu, anchetați de DNA.

Iată că de data aceasta chiar un lider din sistem, Ioan Canarau, vicepreședintele Europol, a reacționat pe contul său de Facebook, comentând modul în care sunt tratați politiștii cu merite deosebite:

Justificat vorbesc când spun că oamenii cinstiti, corecți, muncitori, profesioniști sunt marginalizati și ajung bătaia de joc a șefilor „aripioară” cum le ziceam cândva, adică acei șefi lipsiti de curaj”.

Potrivit adevarul.ro, sindicalistul sustine că managementul de calitate nu a fost niciodată un criteriu de selectare și numire, ci doar „unghiul cervical de 90 de grade, nepăsarea, imbecilitatea, sugincurismul politic si schelălăitul erotic au fost si sunt singurele calități de selecționare pentru un procent de 80% dintre „șefii si șefuții din instituție”.

Am citit că o doamnă secretară de maniVela politică a încercat să clarifice situația controversată în care a fost introdusă involuntar de către ministrul de Interne! Penibil, teribil de frustrant pentru restul de 20% care sunt acei politisti ce tin în spate toată Poliția Româna!”, a postat Ioan Canarau pe pagina sa de socializare.

Sursa citată mai arată că agentul principal șef în cadrul Inspectoratului Neamț, la Polișia Română, susține că, în 27 de ani de meserie, rare au fost cazurile în care un polițist a fost avansat, premiat, răsplătit pentru merite deosebite, iar despre cine sunt cei care le primesc nu are cuvinte măgulitoare:

Vedeam lângă mine tot felul de bețivani, cafegii, lipitori dorsale, purtătoare de fustițe scurte și sfârcuri întărite, care erau răsplătiți cu bani și funcții pentru orice alt serviciu decât cel polițienesc si pe bună dreptate mă înfuriam și-mi clocoteau sângele și mintea la foc mic!”.

Pentru a exemplifica această stare de lucruri, Canarau povesteste despre un caz la care chiar el a intervenit. Într-o noapte friguroasă, a salvat un bâtrân căzut într-un pârâu umflat de ploi, intrând în apă, până la gât, lucru la care nu se încumetasera doi paznici. La locul respectiv a sosit si șeful său, spunându-i, când   l-a văzut plin de noroi si ud până la piele, doar: „Sa-mi bag p…, Ioane”, sa meargă acasă, să se schimbe si să continue patrularea.

A trecut timpul, o lună, două, trei, asteptam și eu să fiu chemat pe covorul roșu, să primesc măcar niște laude, dacă nu vreun premiu. Nimic! Îmi ziceam în sinea mea, lasă, Ioane, tre’ să fii bucuros si multumit sufletește, dar gândul că unul dintre colegii mei lua patru premii pe an, din care două le împărțea cu șefii, nu-mi dădea pace!”, rememorează polițistul.

Apoi, a întrebat dacă nu merita să fie recompensat, dar i se spunea că modestia trebuie sa îi caracterizeze si că datoria polițiștilor e să salveze vieți. A fost până la urmă premiat, banii ajungându-i, după propriile declarații, să-și cumpere o… pereche de adidași!

 „Asta-i ierarhia motivării în Poliția Română și prea curând n-o să se schimbe!”, conchide viceliderul Europol, potrivit adevarul.ro.

 (Jurnal)