Luni, Patriarhia Română a anunțat măsuri speciale la ceremoniile de Bobotează atât în Capitală cât și în toată țara.  Instituția a  precizat că  toți credincioșii  vor trebui să poarte masca de protecție si să respecte distanța de 1,5 m între ei.   O altă măsură este aceea că Apa sfințită va fi doar îmbuteliată, fără să mai existe vase mari din care fiecare dintre cei prezenti  să își  ia apa sfințită. În rândurile de mai jos aflați cum se va desfășura sărbătoarea la Giurgiu…

La sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie 2021 credincioșii vor primi, începând cu ora 7.00, Aghiasma Mare sfintita și îmbuteliata în ziua de 5 ianuarie, iar cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvantati prin stropire. Evenimentele liturgice prilejuite de sarbatoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfasura în contextul precautiilor impuse de respectarea regulilor sanitare”, transmite Patriarhia.

Ajunul Bobotezei la Giurgiu

Sfinţirea apelor de Bobotează în municipiul Giurgiu va începe în acest an cu o zi mai devreme şi se va desfăşura pe parcursul a două zile, 5 şi 6 ianuarie, pentru ca toţi credincioşii să aibă timp să participe la slujbă şi să ia apa sfinţită în condiţii de respectare a măsurilor de protecţie şi distanţare sanitară.

Pentru prima dată după 13 ani ani de tradiţie neîntreruptă în municipiul Giurgiu, nu va mai avea loc aruncarea crucii sfinţite în apele Dunării de către Episcopul de Giurgiu, Preasfinţitul Ambrozie, şi scoaterea acesteia la mal de tinerii curajoşi.

În contextul precauţiilor impuse de respectarea regulilor sanitare şi potrivit rânduielii liturgice, la Catedrala Episcopală şi la Schitul Sfântul Ierarh Nicolae din municipiu, Agheasma Mare va fi sfinţită şi marţi, 5 ianuarie 2021, în ziua ajunului Bobotezei, aceasta putând fi primită şi miercuri, 6 ianuarie, de Bobotează, de către credincioşi, după sfânta Liturghie, pe tot parcursul zilei”, a declarat luni reprezentantul Episcopiei Giurgiului, Emil Pălăngeanu.

Şi reprezentanta Biroului mass-media din cadrul Primăriei Giurgiu, Georgiana Saltelechi, a declarat luni că în acest an nu va mai avea loc tradiţia aruncării crucii sfinţite în apele Dunării şi scoaterea acesteia din apă de către tinerii curajoşi, acest lucru fiind „exclus în condiţii de pandemie şi pentru respectarea normelor de protecţie şi distanţare sanitară”.

 Cum se va desfășura programul sărbătorii

Nici Sfânta Liturghie din ziua de Bobotează, care în anii trecuţi se desfăşura la Catedrala Episcopală Adormirea Maicii Domnului din centrul oraşului, nu se va mai desfăşura în acelaşi spaţiu, slujba urmând a avea loc într-un cadru mai restrâns la Schitul Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul Giurgiu, aflat chiar pe malul Dunării. La ora 12,00 va avea loc sfinţirea Agheasmei celei Mari, în curtea schitului şi la ora 12,30 preoţii vor desfăşura o scurtă slujbă de binecuvântare a apelor Dunării, într-un cadru restrâns, la canalul Sfântul Gheorghe, aflat în proximitatea Schitului Sfântul Nicolae.

Procesiunea nu va mai avea loc

În fiecare an, credincioşii care participau la slujba de Bobotează se deplasau la finalul acesteia, în procesiune, alături de preoţi, de la Catedrala Episcopală Adormirea Maicii Domnului la malul Dunării, unde episcopul sfinţea apele, oamenii şi caii, dar în acest an, din cauza pandemiei, nu se mai organizează nici această procesiune.

(Jurnal)