Peste trei miliarde de euro trimit, anual, acasă românii care muncesc în străinătate. Ce se întâmplă cu comisioanele de transfer

Tranzacţii pentru care aceştia plătesc acum comisioane uriaşe.

De anul viitor, vom putea primi sau trimite bani în orice ţară a Uniunii Europene, cu taxe mult mai mici. Vor fi aliniate comisioanele pentru astfel de tranzacţii pentru toate ţările membre. Măsura se referă în special la statele care nu au adoptat moneda euro, precum România.

Costuri zero sau foarte mici vor fi şi pentru alte operaţiuni bancare, precum plata cu cardul sau retragerea de la bancomat.

În ceea ce priveşte transferul de bani în sau din străinătate, România are printre cele mai mari comisioane. De exemplu, pentru o sumă între 10 şi 100 de euro, costul transferului este între 10 şi 15 euro.

Doar bulgarii au comisioane mai mari decât noi, de până la 24 de euro, pentru aceeaşi sumă, în timp ce polonezii, de exemplu, plătesc doar 2 euro. Comisioane mult mai mici au, în schimb, ţările care au moneda euro. Tocmai de aceea, Comisia Europeană schimba regulile.

(Jurnal)