Despre comuna Clejani se știe, în primul rând, că este locul natal al renumiților lăutari Viorica și Ioniță, respectiv al tarafului care poartă numele comunei. Oamenii locului însă spun că localitatea a devenit tot mai cunoscută și odată cu venirea la Primărie a lui Florin Nidelea, un om care și-a pus la bătaie sănătatea, timpul și întrega pricepere pentru bunăstarea „țiganilor lui”, cum îi place deseori să spună. De câțiva ani, comuna Clejani, condusă de primarul Florin Nidelea, și-a schimbat înfățișarea. Școlile din comună arată altfel, ulițele sunt, aproape toate, asfaltate.
„Mai avem vreo 1,5 kilometri de asfaltat, din cei peste 21, câți sunt pe raza comunei noastre. Acesta este, de altfel, principalul nostru proiect”, ne spunea primarul Florin Nidelea. La acest moment, Primăria Clejani are în derulare trei proiecte, două pe PNDL 1, finalizate (modernizare de drumuri din comună), și unul, în așteptare, pe PNDL 2.
Un obiectiv pe care edilul abia așteaptă să îl vadă dat în folosință este Sala de Sport multifuncțională, cu teren de minifotbal acoperit, cu o capacitate de 150 de locuri, ce a fost construită prin Compania Națională de Investiții, construcție a cărei panglică urmează să fie tăiată foarte curând. O altă importantă realizare, Florin Nidelea consideră că sunt cele șase clădiri de școală din comună, ce oferă cu totul alt confort elevilor.
Școala din Sterea – una dintre clădiri – nu mai avea nici ferestre, nici acoperiș. Pot spune că am luat de la zero lucrările la școală, iar acum copiii au condiții extraordinare de învățat. Avem centrale termice la toate clădirile, la cele mai mici, electrice, iar la cele mai mari, cum este și cea care adăpostește și Școala Profesională, avem centrale pe lemne!”, ne spunea cu vizibilă satisfacție, primarul Nidelea. La școlile și grădinițele comunei învață în prezent aproape șapte sute de copii, unii dintre ei, 44 la număr, sunt elevi ai Școlii Profesionale, deschisă cu sprijinul celor de la OMV România.
„În incinta Școlii Profesionale avem copii de la clasa pregătitoare, până la clasa a X-a. Este un lucru bun, pentru că cei care învață în cele trei corpuri de clădire nu mai sunt nevoiți să se „plimbe”, să își schimbe locul în care învață. Profilul Școlii Profesionale este electromecanic , utilaje și instalații industriale. Avem promisiunea pentru elevii de aici a unui sprijin la găsirea unui loc de muncă după finalizarea studiilor, din partea partenerilor noștri”, ne mai preciza primarul comunei Clejani.
O economie și un buget…aparte!
Pe lângă muzică și agricultură de subzistență , preocuparea de bază a locuitorilor comunei se rezumă la confecționarea de mături.
Din păcate – recunoaștea, cu regret, primarul Nidelea- obiectele ieșite din mâinile țiganilor din Clejani nu pot concura, la preț, cu chinezăriile care se vând în piețele din București sau din alte orașe. Dar vă asigur că la calitate, oricând măturile de Clejani „bat” de departe măturile chinezești.
Cât privește bugetul primăriei, primarul Florin Nidelea ne spunea că, la acest moment, aproape toate taxele și impozitele sunt achitate. În privința investitorilor, deși este aproape de Capitală, aceștia nu s-au grăbit să întreprindă ceva.
Sunt doar câțiva care au investit în special în agricultură, ce lucrează cele peste cinci mii de hectare de teren arabil, câte are comuna. În comună mai sunt o fermă de porcine, cu circa două sute de capete, și o ciupercărie.
Din nefericire, nu am mai găsit nici măcar un metru pătrat liber, pentru a-l putea da eventualilor investitori ce și-ar fi dorit să producă ceva la noi în zonă- spune cu mâhnire primarul din Clejani. Au venit, de la București și din alte părți, dar nu am avut ce să le ofer…fostul primar a dat tot! Singurul care a putut beneficia de un sprijin cu terenul este un investitor care a deschis o benzinărie la intrarea în comună”, ne preciza Florin Nidelea.
Marele regret al primarului este acela că în comună nu prea mai sunt tineri.
Majoritatea ( circa 75% ) sunt plecați peste graniță, iar cei care au rămas în comună sunt, în mare parte, bătrâni sau indivizi certați cu legea, cărora li s-a interzis părăsirea țării. Și mai are un regret: bugetul Primăriei este „muls”, lună de lună, de indivizi cărora nu le place munca, și care preferă să stea în baza ajutorului social. Nu mai puțin de 112 asemenea dosare are înregistrate, iar la muncă abia dacă se strâng 28, în total. Restul, sunt fie bătrâni, fie „bolnavi”.
Ne-am despărțit în cele din urmă de primarul Florin Nidelea, deși mai avea multe să ne povestească despre comuna Clejani și despre proiectele pe care le are în derulare. Dar i-am promis – și ne-am promis, la rândul nostru – că ne vom întoarce în comună, foarte curând pentru a descoperi alte lucruri pe care probabil doriți să le aflați despre această localitate în care bucuria de viață a cetățenilor se citește pe fața lor în ciuda condițiilor de viață deseori precare…!
(Jurnal)