Potrivit rapoartelor publicate pe site-ul de specialitate https://www.medrxiv.org, vaccinul produs de Moderna este în prezent cel mai eficient ser împotriva variantei Delta spre deosebire de cel produs de Pfizer/BioNTech.

În urma cercetărilor făcute, specialiștii au descoperit că eficiența serului Pfizer a scăzut foarte mult în ultima lună, după ce tulpina Delta s-a răspândit la scară globală.

Astfel, în luna iulie a acestui an, eficiența vaccinului Pfizer a ajuns la 42%, în scădere de la 76% la începutul anului 2021.

Pe de altă parte, studiul arată că, raportat la aceeași perioadă de timp, vaccinul Moderna a ajuns la o eficacitate de 76%, în scădere de la 86%.

În ceea ce privește realizarea studiului, au fost incluși 50.000 de pacienți ai Mayo Clinic Health System.

Dr. Venky Soundararajan, coordonatorul cercetării a subliniat faptul că ambele seruri rămân eficiente în prevenirea spitalizărilor Covid.

Tot el a mai subliniat că în opinia sa, o a treia doză a vaccinului Moderna va fi necesară în curând atât celor vaccinați cu Pfizer cât și cu Moderna.

Amintim faptul că în prezent, varianta Delta provoacă 93% dintre noile cazuri din SUA, care raportează zilnic peste 100.000 de infectări, prag care nu a mai fost atins din februarie.

Și în România situația se agravează pe zi ce trece. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță anunța că „varianta Delta este pe cale să devină dominantă la nivel național în contextul noului val de infectări”.

(Jurnal)