”Vaccinarea se face numai de către medicii de familie …” – precizează dr. Elena Dinu, secretar general al Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților

0
157


elena-dinu-1
După ce mai mulți părinți ne-au cerut la redacție să li se precizeze limpede , de unde se pot  solicita dozele de vaccin, de la farmacii sau de la medicii de familie, am apelat la cea mai autorizată persoană,  parlamentarul Elena Dinu, secretar general al Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților , de profesie medic de familie. În acest sens dr. Elena Dinu ne-a declarat: Vaccinarea se face numai de către medicii de familie cu vaccinuri primite din partea Direcției de Sănătate Publică, în cazul nostru, DSP Giurgiu, care la rândul ei le primește de la Ministerul Sănătății .  

Confuzia probabil pleacă de la faptul că pe piața românească au existat și alte vaccinuri, mai complexe, pe care părinții le-au administrat copiilor, de obicei prin clinicile private. Aceste vaccinuri  se cumpărau căci nu  erau cuprinse în programul național de vaccinare. Exista opțiunea ca, de exemplu la nou născuți, să faci copilului vaccin antipneumococic, dar asta era la latitudinea părintelui. Aceste vaccinuri se cumpărau.

Și tot pe acest subiect a  apărut o problemă mare,  generată de Guvernul Cioloș care a lăsat fără vaccinuri Ministerul Sănătății, DSP-urile cât și pe medicii de familie…Și astfel, o vreme aceste vaccinuri au lipsit total de pe piață,  și implicit de la medicii de familie. Nu puteai să le cumperi nici măcar din farmacii. Dar am înțeles că aceste lucruri se reglează. Trebuie precizat că licitațiile urmează să se facă pe programe multianuale, pe 3-4 ani, și atunci lucrurile vor fi cât se poate de simple – a mai precizat dr. Elena Dinu, deputat de Giurgiu.

(Florian Tincu)