terorist-rom-n-convertit-la-islam-ntr-o-nchisoare-din-fran-a-inta-sa-baza-militar-mihail-kog-lniceanu-1Până mai ieri ideea unui atac de terorism în România părea o nebunie greu de închipuit. Iată însă că ceea ce era imposibil de crezut s-a întâmplat zilele trecute.

Procurorii DIICOT Argeș au făcut joi, 29 iunie,  trei perchezitii în județ pentru ridicarea unui suspectat de terorism.

Ionut Cătălin Bălan, zis „Ibrahim”, are 39 de ani și s-ar fi autoradicalizat în anii în care a locuit într-un stat european si ar fi aderat la gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS). El este suspectat, între altele, că sustine gruparea teroristă care a organizat atentatele de la Paris din 2015.

„Ibrahim” este suspectat că promoveaza mesaje de sustinere a gruparii teroriste, care a avut legatura cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar si că distribuie pe retelele de socializare imagini cu atacurile organizate de aceasta grupare. În plus, barbatul este suspectat ca a transmis jihadistilor date despre un obiectiv militar din Romania.

Potrivit DIICOT, incepand cu luna noiembrie 2016 a utilizat, pe o retea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul carora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum si inregistrari cu atacuri ale DAESH si executii, prin decapitare si impuscare, cu intenția de a le face cunoscute si de a determina castigarea de noi adepti capabili sa recurga la savarsirea aceluiasi gen de fapte ca cele a caror promovare prin propaganda a realizat-o.

„În primăvara anului 2015, suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei, observand cu atentie caile si punctele de acces precum si modalitatea in care acesta este ingradit. Datele si informatiile respective au fost culese de catre suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispozitia unei entitati teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai carei adepti au plecat in zona siriano-irkiana pentru a participa la jihad si care a avut legatura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, se mai spusne în comunicatul DIICOT.

În investigarea infractiunilor de terorism, în conformitate cu dispozitiile legale, DIICOT – Serviciul Teritorial Pitesti a beneficiat de sprijin INFORMATIV si TEHNIC din partea Serviciului Roman de Informatii, autoritate nationala in materia prevenirii si combaterii terorismului, pentru realizarea obiectivelor de securitate nationala.  

Bărbatul din Pitești, suspectat de terorism, încerca să își convingă prietenii să i se alăture și să meargă cu el în Siria pentru a lupta alături de jihadiști.

„Cetățeanul era într-un proces avansat de auto-radicalizare.O persoană radicalizată, așa cum vorbim de acest cetățean, este o persoană care jură credință unei grupări teroriste și este dispus să meargă până la sacrificiul suprem pentru a duce acest război jihadist. Deci, este o persoană extrem de periculoasă”, a explicat purtătorul de cuvânt al SRI

Acest eveniment deloc plăcut poate fi  luat  totodată ca o lecție pentru  acei cetățeni care îi  judecă în exclusivitate pe imigranți și refugiați de terorism,    prin prisma unor  stereotipuri și prejudecăți,  fără să înțeleagă că astăzi, în actualul context mondial aceștia  se pot radicaliza  chiar  din rândul prietenilor, din copilărie …

(Jurnal)