Președintele Klaus Iohannis i-a certat pe miniștri noului Guvern, chiar la momentul învestirii acestora pe funcții . Ce le-a reproșat Iohannis…

0
218

VLAD3630_1024x682-1-1024x682

Noii miniştri ai cabinetului Mihai Tănase au depus jurământul,  joi, 29 iunie,  la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis. În cuvântul adresat acestora, președintele i-a muștruluit zdravăn pe proaspeții învestiți în funcții. Printre altele Președintele Klaus Iohannis le-a spus:

Au trecut abia șase luni de când ne-am intalnit aici pentru a investi un  guvern PSD -ALDE după ce au fost câștigate alegerile parlamentare  de această coaliție. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime 6 luni de mandat: Ați băgat țara în criză pentru că nu ați știut să guvernați. Că a fost vina sau că este vina fostului prim ministru care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a știut să plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiză pe care să o fac eu, e o analiză pe care probabil ați făcut-o sau o veți face în coaliție.

 Faptele rămân și dovadă că această formulă scurtă e adevărată e chiar moțiunea de cenzură prin care ați demis propriul guvern, si asta o noutate în spațiul democratic European fostul guvern nu va rămîne în istorie pentru scurtimea mandatului, ci va rămâne în istorie pentru nefericita ordonanță 13, iar coaliția PSD-ALDE prin faptul că și-a demis  prin moțiunea de cenzură propriul guvern.

Găsim coaliția cu un nou guvern și cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunță pentru români, impozite, după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunță contramăsuri.

Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veți mai putea merge în fața românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat.                E dreptul coaliției să meargă cu orice program dorește în Parlament, dar în 6 luni schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxă de solidaritate.

Un astfel de comportament nu se încadrează în predictibilitate fiscal-bugetară , ci induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil nu știm.

În numele românilor, vă rog să terminați cu această țopăială bugetar-fiscală! Fiți solidari cu românii și guvernați responsabil . Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3 %.

Să guvernăm în așa fel încât românii să abiă garanția că guvernul apără și promovează statul de drept.

Președintele a mai ținut să îi atenționeze pe miniștri, la sfârșitul cuvântului său: Nu-mi doresc să mai avem sincope de tipul ordonanței 13. Domnule prim ministru, onorați  miniștri, vă rog să faceți tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noștri din NATO, din UE, aliaților, că suntem oameni serioși, că suntem o țară serioasă și că știm să ne respectăm angajamentele.

 Dovediți că știm să apărăm 2 %  din PIB pentru apărare, că suntem capabili să ținem deficitul sub control,  să promovăm investiții publice și private, să avem creștere economică așa cum ne-am angajat. Fie ca această a  doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima – a mai menționat Președintele României.

 ( surse : Știri TVR)