În perioada noiembrie 2017 – februarie 2018 urmează să se desfăşoare campania de vaccinare antirabică la câini şi pisici, efectuată de medicii veterinari de liberă practică, împuterniciţi de către DSVSA Giurgiu. Este vorba, în principal, despre cabinetele medicale veterinare individuale.

„Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor şi pisicilor este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice. Astfel, proprietarii de câini au obligaţia de identifica şi înregistra animalele în RECS (Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân) şi să îi vaccineze contra rabiei, costurile de identificare şi înregistrare în RECS urmând să fie achitate de proprietarii animalelor!”, ne preciza directorul executiv al DSVSA Giurgiu, dr.  Liviu Florescu.

Trebuie menţionat şi faptul că toate costurile vaccinării antirabice la câini, din timpul campaniei de vaccinare şi din vaccinările de completare, sunt suportate integral de la bugetul de stat. În ceea ce priveşte contravaloarea manoperei de vaccinare a pisicilor, aceasta este suportată de proprietarii animalelor, bugetul de stat suportând, în acest caz, doar contravaloarea vaccinului.

O altă obligaţie a proprietarului de animale de companie este, conform legislaţiei europene şi naţionale, deţinerea unui carnet de sănătate cu vaccinurile antirabice, completat la zi, ne mai spunea directorul DSVSA Giurgiu.

„Rabia – cunoscută, popular, ca turbare – este o boală produsă de un virus ce afectează creierul şi măduva spinării, atât la animale, cât şi la oameni, şi se transmite de la animal la om prin muşcătură. Evoluţia este acută, cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizii, şi, în final, moarte. Singurul mijloc de a preveni, în mod eficient, maladia, este vaccinarea antirabică. Ce trebuie să ştie proprietarii de animale de companie este că, nerespectarea tuturor celor prezentate, se sancţionează cu amendă contravenţională, care poate ajunge şi la câteva mii de lei”, mai spunea Liviu Florescu.

La nivelul judeţului Giurgiu, urmează să fie vaccinate antirabic circa 40.000 de animale de companie.

(Anna Lincă)