Şase primării nu au autorizaţia de securitate la incendiu obţinută de la ISU!

0
171

Începând cu data de 1 octombrie, nu se mai aplică termenul de graţie acordat în vederea intrării în legalitate pentru construcţiile puse în funcţiune în lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu. Termenul de graţie fusese introdus în luna martie 2016, şi prorogat, ulterior, în mod succesiv.

Potrivit legii, punerea în funcţiune a construcţiilor noi, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi în cazul clădirilor existente la care s-au executat lucrări de modificare ori schimbare de destinaţie.

În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancţiune care nu este condiţionată însă de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu.

Statistic, la nivelul ISU Giurgiu s-au eliberat, în primele nouă luni şi jumătate ale acestui an, un număr de 27 de autorizaţii de securitate la incendiu. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul autorizaţiilor eliberate este în scădere cu 12, trend datorat, în special, modificărilor legislative intervenite.

Pentru unităţile şcolare, au fost eliberate un număr de 11 asemenea autorizaţii, astfel că, la acest moment, nu se mai discută despre probleme majore în acest sens.

Pe de altă parte, mai afirmă reprezentanţii ISU Giurgiu, circa şase instituţii publice (primării) din judeţ nu au obţinut autorizaţia cu pricina.

„În această situaţie  sunt, în special, clădirile care au peste şase sute de metri pătraţi, ori, în majoritatea comunelor, instituţiile publice, primăriile, au sub această suprafaţă”, mai spun cei de la ISU Giurgiu.

Anna Lincă