V-ați duce părinții la azil?

0
237

Astăzi constatăm că sunt foarte multe cazuri de bătrâni singuri care au nevoie de îngrijire, de atenție, socializare și mai ales de asistență medicală.

Ttineri care sunt plecați din țară, ce locuiesc la distanțe mari  nu își permit să își viziteze sau să își supravegheze părinții.

Pentru  bătrânii care  au nevoie de îngrijire medicală permanentă, problema devine extrem de serioasă. Întrebarea  pentru mulți dintre cei aflați în astfel de  situații este reprezentată de găsirea unei soluții de a nu-și abandona părintele, de a nu îl condamna la singurătate…

Mai sunt situații de bătrâni singuri, care în schimbul negocierii propriei locuințe, aleg să fie îngrijiți de o familie sau de o persoană.

Practica instanțelor ne-a dovedit însă că de multe ori, după încheierea contractului de vânzare-cumpărare, cu clauza de întreținere, mulți dintre bătrni devin victimele nepăsăriii si uneori a abuzurilor celor ce inițial le-au promis o bâtrânețe liniștită.

În acest caz ne putem întreba: poate fi azilul  o soluție­?

Într-o societate măcinată de false stereotipuri, de prejudecăți, azilul este pentru unii o formă de abandon a părinților, o manifestare a  lipsei de respect și grijă pentru cei ce  le-au dat viață și ulterior i-au format ca oameni, dar pentru alții este o soluție salvatoare.

Evident că alegerea unui azil nu se compară cu cea a alegerii unei locații pentru petrecerea unui concediu. Ea depinde de banii alocați, de problemele de sănătate ale celor vărstnici, de dorința de confort, distanță, de calitatea serviciilor, reputația azilului. Însă problema principală o reprezintă banii ce trebuiesc alocați, în fiecare lună pentru plata azilului.

În județul Giurgiu și nu numai, prețurile într-un azil privat pornesc de la 3.000 de lei/lună ( cel mai ieftin) și pot urca, simțitor,  până spre  4.000 lei, ba chiar la mai mult, în funcție de serviciile oferite, aici încadrându-se serviciile standard care cuprind: cazare pe toată durata șederii     într-un pat comod, dotat cu saltea nouă,  trei  mese pe zi,  două gustări, preot duhovnic (cu ocazia tuturor sărbătorilor de peste an), medic geriatru plus consultațiile aferente, asistență medicală permanentă, infirmieră non stop, administrare medicamente ( conform schemei de tratament),  servicii de spălătorie –uscătorie,  informare permanentă a familiei despre evoluția pacientului, activități și plimbări în zona de recreere a curții azilului.

Pentru servicii complexe prețurile cresc, oferind în plus kinetoterapie (masaj de două ori pe săptămână, manevre terapeutice pentru evitarea ”escarelor de decubit”), jacuzzi, piscină, activități receative, organizare de petreceri, de zile onomastice sau de naștere, proceduri medicale adaptate etc.

Cât de mult se respectă ce scrie în contract, asta este tipic românesc și depinde cât de exigenți sunteți, însă există site – uri create, de profil, un fel de booking pentru astfel de situați, cu multe review-uri, de unde vă puteți informa.

În sistemul de stat prețurile la un azil oscilează între 950 de lei și 1.600 lei.  Despre calitatea serviciilor, profesionalismul angajaților însă vom discuta cu o altă ocazie.

După parcurgerea acestui articol, rămâne aceeași întrebare:  v-ați duce părinții la azil?

(Tina Cutin)