Usturoiul din China este tratat chimic și poate dăuna grav sănătății, fiind nepotrivit pntru consum, explică un producător de legume din zona București-Ilfov.

„Produsele de acest gen importate din acest stat din Asia este unul gazat, trata chimic, asta pentru a rezista cât mai mult. Nu trebuie analize, se poate observa cu ochiul liber prin simplu fapt că acest usturoi nu încolțește”, potrivit agrointel.ro.

Cei de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) au testat anumite loturi de usturoi din China, însă nu au putut da vreo concluzie privind siguranța acestei legume pentru consum fiindcă leguma nu are rădăcini, acestea fiind îndepărtate. Prețul, sub cel din UE și șansa de a importa cantități mari din China sunt motivele pentru care usturoiul chinezesc este prezent în Europa și implicit în România, mai precizează sursa citată.

Potrivit ANAF și Institutului Național de Statistică, în ultimii doi ani, circa   210 tone de usturoi au fost aduse din China, însă Agroințeligența a descoperit că importurile acestei legume sunt mult mai mari. Astfel, 1.700 tone de usturoi care au ajuns în România sunt de origine chinezească.

(JGR)