Municipiul Giurgiu se va bucura în această lună de un moment de excepție organizat de către Centrul Cultural ”Ion Vinea” din Giurgiu, o minunată surpriză oferită, ca de fiecare dată de prof. Virgil Pețanca, directorul instituției. Este vorba despre un Concert Festiv – 10 ani de la reînființarea Ateneului Nicolae Bălănescu.

Ținând cont de faptul că  ne aflăm încă în  contextul sărbătorii Anului Centenar, din patriotism am dorit ca măcar jumătate din repertoriul acestui concert să fie românesc – ne spunea prof. Virgil Pețanca.  Vom începe astfel cu Rapsodia lui Enescu , după care  voi scoate pentru prima dată la lumină, publicului , cel puțin pentru zona noastră de sud,   o uvertură: ” Ștefan cel Mare”,  scrisă de Iacob Mureșanu. Celelalte lucrări vor fi din creația universală: și amintesc aici Rapsodia I-a de George Enescu, ”Carnaval la Veneția”, ”Concert în Re major pentru Vioară și Orchestră de Beethoven”, avându-l ca solist pe unul dintre cei mai titrați muzicieni din Europa și din lume la ora actuală, Remus Azoiței.

Cine este Remus Azoiței?

Cei mai puțin avizați probabil vor întreba cine este Remus Azoiței. Muzicianul român este stabilit în Londra,   încă din 2001,  când a fost numit  profesor  de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, devenind  la vremea aceea , așa cum scriau publicațiile britanice, cel mai tânăr profesor de vioară al acestei Academii, din ultimii 200 de ani (!) – preciza prof. Pețanca.  

Remus Azoiței  a fost decorat de către Președintele României cu Titlul de Ofițer al Ordinului Cultural în anul 2005 pentru ca în 2013 regele Mihai al României l să îl numească în grad de  Ofițer al Ordinului Coroana României.

https://www.youtube.com/watch?v=ZFF-kbr981g

El este incontestabil un instrumentist de excepție, cu o tehnică fabuloasă . El va veni special din Londra, să concerteze la Giurgiu motiv pentru care îi mulțumesc foarte mult.  Este o persoană minunată și o personalitate extraordinară care a rămas permanent legat cu sufletul de țara sa, punând la londra bazele unei Fundații ce poartă numele marelui George Enescu. Printre invitații de excepție al acestei seri concertistice îl numesc pe  prof. .dr Cătălin Oprițoiu căruia îi mulțumesc de asemenea că ne-a onorat invitația făcută de noi – a conchis directorul Centrului Cultural Giurgiu, Virgil Pețanca, în dialogul avut cu domnia sa.

Concertul festiv va avea loc , așa cum aminteam anterior, la Ateneul Nicolae Bălănescu,  în data de 20 mai, cu începere de la ora 18.30.

(Florian Tincu)