Urzicile și spanacul , cele mai căutate ”trufandale”  din această perioadă, în Piața Centrală

0
149

Cea mai solicitată trufanda din această perioadă este, cu siguranță, urzica! Așa se face că anul acesta chiar și câteva marketuri din Municipiu au introdus la raft acest produs extrem de căutat la începutul primăverii atât datorită gustului deosebit, cât și calităților sale terapeutice. Dacă până anul trecut Urzicile se vindeau cu grămada din acest an ele se vând la Kilogram. Așa se face că la această oră urzicile din Piața Centrală a Municipiului Giurgiu se vând cu 12-15 lei/ kg.

Întrebați de unde le culeg, majoritatea spun că sunt aduse de cetățeni care le culeg din pădurile din împrejurimi.

Unii ni le aduc de la țară…Au terenuri agricole și pășuni pe care crește urzica – ne spunea unul dintre comercianții de urzici.

La acestă dată la fel de sănătoasă și indicată este frunza de spanac. Așa cum vă menționam într-un număr anterior al cotidianului, legătura de spanac se vinde cu 6 lei, unei familii, fiindu-i necesare cam 4 legături.

Atât spanacul cât și urzicile se consumă în general cu usturoi și mămăliguță, devenind, astfel,  un aliment de post, delicios.

Comercianții ne spuneau că cei ahtiați după trufandale îi întreabă și de ștevie și lobodă care deocamdată sunt nedezvoltate și nu pot fi culese.

Stând de vorbă cu administratorul Pieței țărănești, Marian Pavel, acesta ne spunea că mare parte din cultivatori s-au plâns de variațiile de temperaturi care le-au afectat culturile, chiar dacă în majoritate grădinile sunt acoperite cu folie. Din această cauză, cu siguranță, anul acesta vor fi întârziate de la comercializare tomatele de solar și căpșunile, care, deocamdată sunt aduse de peste graniţă, dar sunt verzi , vizibil neajunse la maturitate, şi cu un gust fad, care lasă de dorit, dar şi cu un aport sărac în substanţe nutritive.

(Jurnal)