Percheziţii de amploare, miercuri, 18 decembrie 2019, la Universitatea Spiru Haret din Capitală, dar şi la filiale ale unităţii de învăţământ din mai multe judeţe printre care Bistriţa-Năsăud, Satu Mare şi Cluj, într-un caz de fraudare a examenelor de licenţă şi master. Verificările efectuate de DIICOT vizează şi locuinţele unuia dintre prorectorii universităţii, secretari ai unor facultăţi, profesori, dar şi studenţi.

Procurorii susţin că, pe parcursul anchetei, au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activităţi infracţionale sunt derulate în cadrul universităţii de foarte mulţi ani (cel puţin de la nivelul lui 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licenţă, cât şi a examenelor obişnuite aferente anilor universitari, existând situaţii când studenţii nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susţinerea examenelor.

În cauză vor fi puse în aplicare 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie audiate la sediul DIICOT – Structura Centrală şi la sediul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

În consecință  buba s-a spart și ceea ce era cunoscut de toată lumea este confirmat acum de lucrătorii DIICOT, și anume că Universitatea Hyperion devenise de mult timp o fabrică de eliberat diplome, fără a avea pretenția ca cei care urmau cursurile ei să învețe ceva, ba în multe din cazuri, nici măcar să susțină un examen…

Să nu uităm că și la Giurgiu a funcționat o vreme o unitate a Universității la care se înscriau în general funcționarii de stat ce aveau nevoie de studii superioare pentru a rămâne sau a accede în anumite funcții de conducere. Iată cum probabil la acest moment  mare parte dintre funcționarii instituțiilor din Giurgiu sunt absolvenți de Spiru Haret, evident cursuri efectuate  la seral sau la distanță. Sunt voci care déjà pretind ca cei ce au absolvit această Universitate în ultimii ani și ocupă astăzi funcții de răspundere să susțină examene de evaluare pe posturi.

(Jurnal)