Una din ”păduchelnițele” urbanistice, aflate în imediata apropiere a Primăriei Giurgiu, a intrat în vederile primarului Adrian Anghelescu

0
1236

Clădirile lăsate în paragină, din Municipiul Giurgiu, este un subiect rămas de câțiva ani în actualitate, deși fosta administrație a municipiului a promis de nenumărate rânduri că va lua măsuri pentru a-i determina pe proprietari, ori să le refacă, ori să renunțe la ele în favoarea municipalității.

Una dintre aceste orori urbanistice este construcția din tablă situată, ca o sfidare a bunului gust, peste drum de Primăria Giurgiu. Ea este cunoscută, după numele vechi al magazinului ce era deschis odinioară, aici: ASCO. Monstruoasa contracție aparține, din câte am fost informați, unui cetățean străin și unui anume Popescu…

După cum ne declara, într-o recentă discuție informală, noul primar Adrian Anghelescu este decis să radă toate aceste păduchernițe ce fac numai rău orașului. Edilul ne spunea că în ciuda adreselor trimise către cei doi proprietari, până la această dată nu s-a primit niciun răspuns.

Primarul Anghelescu mai spunea că în primă etapă va înștiința Garda de Mediu și Protecția Consumatorului, două instituții ce pot lua măsuri legale pentru a dezafecta acest focar de infecție, colcăind de insecte și șobolani.

O altă soluție ar fi ca cei doi să fie impozitați, așa cum prevede Legea, cu 500%, după care ar urma, în mod firesc, executarea silită.

Așa cum remarcam anterior, deși am semnalat acest aspect în nenumărate rânduri, fosta conducere a Primăriei Giurgiu nu a demarat nicio procedură, proprietarii acelui teren nefiind sancționați, așa cum era legal, pentru faptul că au lăsat această bombă ecologică să zacă în Centrul orașului, într-o stare de degradare continuă, supunând locuitorii unui ridicat grad de risc.

Pentru o mai bună înțelegere, din punct de vedere juridic , a unei astfel de situații , vom reda un fragment din textul legii:

Sunt considerate neîngrijite: „clădirile aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, fațade nereparate, necurățate, netencuite, nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură”.

Terenurile neîngrijite sunt cele „lăsate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, abandonate, insalubre, prin neefectuarea curățeniei în curți, ne-întreținerea și ne-repararea împrejmuirilor sau alte situații de asemenea natură”.

În astfel de condiții Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri și impozitul pe teren cu până la 500%, pentru clădirile și terenurile, neîngrijite, situate în intravilan”(Art. 489, alin 5).

Poate nu ar fi rău ca odată cu acest demers, să fie inventariate nu numai clădirile, ci și terenurile din Municipiu, ce pot face obiectul  ART. 489, alin 5, proprietarii acestora rămânând a fi impozitați cu același coeficient, maxim permis de lege, o sancțiune normală care vine să corijeze lipsa de interes al proprietarilor ce își lasă terenurile pârloagă, pline de buruieni și gunoaie, neîmprejmuite, așteptând probabil ă găsească în ele urme din tezaurul cloșca cu pui de aur, pentru a le putea tranzacționa la prețuri cât mai mari.

(Cityzen)