(P) Investiții record ale guvernului PNL în 2020 în valoare de 53,2 miliarde de lei, cea mai mare sumă din ultimii 10 ani conform datelor prezentate de Ministerul Finanțelor.

0
115

În 2020, guvernul PNL a realizat cele mai mari investiții în economia românească din ultimul deceniu: 53,2 miliarde de lei, cu 9,5 miliarde lei mai mult față de 2019. Guvernul PNL a crescut astfel, în 2020, cu peste 20% volumul investițiilor față de anul anterior al guvernării PSD. În 2020, investițiile au avut o pondere de 5,1% din PIB. În 2020, Guvernul PNL a reușit să schimbe și structura investițiilor, în sensul creșterii puternice a ponderii investițiilor realizate din fonduri europene, care au ajuns acum să reprezinte mai bine de o treime din total.

Astfel, din cele 53,2 miliarde lei investite, 35,2 miliarde lei (66%) au reprezentat investiții de la bugetul de stat, iar 18 miliarde lei (34%) au fost investiții din fonduri europene. Datele furnizate de Ministerul Finanțelor confirmă obiectivul  PNL de a ieși din criză și de a dezvolta România prin investiții masive în infrastructură, o politică diferită radical de cea a PSD care s-a bazat pe stimularea consumului excesiv, neglijând investițiile cu consecințele decăderii infrastructurii țării.

Guvernul Cîțu mizează pe continuarea și accelerarea investițiilor în infrastructură, pentru că ele sunt motorul repornirii economiei. Care vor fi efectele investițiilor masive în infrastructură: creșterea nivelului de trai al românilor; creșterea competitivității companiilor românești (prin transport mai rapid); creșterea rezistenței / rezilienței României în fața unor potențiale viitoare crize (am văzut deja cum criza sanitară din 2020 a pus o presiune enormă pe infrastructura esențială precară a României, cu consecințe chiar tragice în cazul infrastructurii spitalicești la Piatra Neamț ori Matei Balș); creșterea atractivității economice a localităților: noi investiții private, noi afaceri, noi locuri de muncă.

Prin urmare, bugetul pentru 2021 se concentrează pe investiții, cu aproximativ 6 miliarde de lei în plus față de 2020, iar investițiile reprezintă soluția pentru a avea o economie competitivă în viitor.