Un tânăr antreprenor giurgiuvean a deschis ceea ce lipsea de mult giurgiuvenilor: o curățătorie de haine!

0
3001

De puțin timp la parterul unei clădiri de pe Bulevardul Miron Nicolescu  a fost deschisă o curățătorie ecologică de haine. Artizanul acestei investiții, extrem de importante pentru comunitate, este nimeni altcineva decât un tânăr antreprenor care deja s-a afirmat ca bun manager, Silvian Dumitrache, directorul Societății Giurgiu Servicii Locale (GSL). Proiectul a fost dezvoltat și realizat pe Programul Operațional Capital Uman – Fonduri Structurale (POCU), și este  în valoare de 36.000 de euro.

Putem spăla maximum 80 de articole pe zi – ne spunea managerul proiectului, Silvian Dumitrache. În principiu ne axăm pe hainele delicate: costume, sacouri, pardesie,cămăși, iar în curând vom spăla și haine de piele și de blană, ba chiar veșminte preoțești. Nu ne axăm pe obiecte mari: pilote, pături, dar spălăm huse de scaune, fețe de mese, lenjerie de pat (doar cearceafuri și fețe de pernă – n.a.).

Utilajele sunt mult prea performante pentru a introduce în sistem așa ceva – ne explica Silvian Dumitrache. Extrem de surprinzător la această curățătorie este conceptul ”free look”, conform căruia toate mașinile întregului ansamblu sunt la vederea clienților, fără paravane, ziduri despărțitoare, solicitanții putând urmări cu ochii lor toate operațiunile, de la introducerea hainelor în mașina de spălat și până la călcarea și perierea lor, urmate de împachetarea lor în folii de plastic pentru a fi înmânate clienților.

Mașina de spălat are un dispozitiv de dozaj. Ea cântărește cantitatea de material dinăuntru în funcție de care dozează cantitatea de detergenți și apă necesară pentru a spăla acea haină. Uscătorul la rândul său este dotat cu un senzor de umiditate și se oprește doar în momentul în care haina este uscată. Clientul atunci când își ridică lucrurile de aici se poate îmbrăca deja cu ele – ne preciza tânărul antreprenor giurgiuvean.  Asta nu înseamnă că noi nu putem călca separat în funcție de solicitările clienților, sau spăla lucruri fără a fi călcate…Depinde, așa cum vă spuneam, de solicitarea expresă a clientului.  

O altă surpriză întâlnită pentru prima dată în Municipiu, într-o curățătorie de haine a fost faptul că mașinile spală și încălțăminte de tot felul.  Avem un aparat care spală încălțăminte pe care îl puteți vedea în fotografia pe care vă voi pune la dispoziție.

Cu doar două salariate sprijinite din plin de antreprenor, așa cum ne mărturisea cea ce se afla de serviciu la ora realizării materialului nostru, curățătoria reușește în prezent să facă față exigențelor tuturor clienților. Programul în prezent este 8.00 – 17.00, urmând, așa cum am aflat, să fie prelungit : 7.30- 20.00. Avem clienți care aduc haine pentru ca după câteva ore să vină din nou cu altele. În urgențe putem să curățăm lucurile în câteva ore (3-4). Prețul procesului de spălare  este variat în funcție de complexitatea țesăturilor, a croielilor hainelor și a solicitării din partea clientului. Spre exemplu 30 lei costumul, 20 de lei sacoul, separat, 15 lei pantalonul. Spălatul pantofilor este cuprins între 15 și 40 de lei, și cuprinde de la pantofi sport până la ghete. Rochiile de seară au prețul cuprins  între 30 și 47 de lei, costul crescând pentru cele foarte pretențioase și cu multe volane, căci acestea iau foarte mult timp la călcat. Am avut chiar și rochii de mireasă la curățat. Avem perii, periuțe de curățat, soluțiile de spălat, ba chiar și de scos petele, de orice fel…

Silvian Dumitrache ne mai spunea că soluțiile folosite sunt garantate și acreditate de Electrolux. Referindu-se la timpii de așteptare necesari întregului proces de curățare a hainelor, Silvian Dumitrache ne spunea:

În mod normal hainele sunt spălate de pe o zi pe alta. Dacă aduceți astăzi o haină este foarte posibil să o luați tot astăzi sau cel mult a doua zi de dimineață…

Ne bucură investiția antreprenorului giurgiuvean cu atât mai mult cu cât la acest moment este singura de acest gen din Municipiu. Asta după ce mai multe spălătorii au ratat consacrarea pe piață, unele venite din Capitală închizând repede, nemulțumite de profitul mic, de provincie, al unităților lor.

În ceea ce ne privește salutăm realizarea tânărului antreprenor giurgiuvean, dorindu-ne ca tot mai mulți tineri ca Silvian Dumitrache să pună în practică astfel de proiecte atât de așteptate de comunitate.   

(Florian Tincu)