În luna decembrie a anului trecut, în jurul datei de 22.12.2020, o publicație giurgiuveană consemna într-un articol faptul că un șofer al firmei de transport public de persoane ”LIBER TRANS”, ce conducea un microbuz plin cu călători , ar fi fost sancționat contravențional, întrucât s-ar fi îmbrăcat în haine de… Moș Crăciun!?

Articolul dorea să producă, în mod evident, un impact emoțional în rândul cititorilor, în contextul sărbătorilor de Crăciun, care de obicei conferă o aură de bună-credință, onestitate, generozitate în această perioadă a anului.

Gestul agentului care l-a sancționat pe așa zisul Moș Crăciun, în acest context, situându-se în plan total opus cu spiritul acestei sărbători. Așa cum se arăta în articol singura vină a șoferului, era că acesta jucase minunatul rol de Moș Crăciun care așa cum vom arăta în rândurile următoare era de fapt Grinch (personaj negativ).

În realitate, la data respectivă, a avut loc o acțiune desfășurată pe raza Municipiului Giurgiu de către polițiștii din cadrul Biroului Rutier, ce avea ca scop verificarea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV 2. În cadrul acestei acțiuni, perfect legale, au fost oprite în trafic mai multe microbuze ce desfășurau activități de transport public de persoane, cât și alți conducători auto.

Acțiunea demarată de Biroul Rutier din cadrul IJP Giurgiu , pentru verificarea vehiculelor utilizate la transportul persoanelor a fost inițiată în urma solicitării mai multor cetățeni care și-au manifestat nemulțumirile privitor la nerespectarea prevederilor legale în acest context pandemic. Ei au reclamat faptul că nu se respectă distanțarea socială în mijloacele de transport în comun și că din cauza timpilor de așteptare mai mari în stații, se creează aglomerație în microbuze, aspecte ce le pun în pericol sănătatea. Iată de fapt adevăratul tâlc al poveștii cu șoferul de la Liber Trans, deghizat în Moș Crăciun și care a fost oprit în timp ce conducea microbuzul, la sensul giratoriu de la ”Căprioara” (zona autogară).

În urma constatărilor din procesul verbal întocmit conducătorului auto ( fragmente ale acestui document parvenindu-ne și nouă, la redacție), șoferul microbuzului nu avea centură de siguranță, o parte dintre pasageri fiind ținuți în picioare, claie peste grămadă… În consecință, nu se poate pune problema că se aflau în stație sau că microbuzul era staționat pentru a urca și coborî pasagerii. Tocmai pentru că spiritul sărbătorilor de iarnă plutea în aer, agentul i-a aplicat șoferului cea mai mică sancțiune pe care o putea da, pentru faptul că nu montase în microbuz, un dozator pentru dezinfectat , așa cum prevede Legea 55/2020.

Din ce ni s-au relatat, am dedus că între șofer (I.T.F) și agenții constatatori, aflați la locul evenimentului, a avut loc un dialog cordial. La acel moment nici pretinsul Moș Crăciun nu a avut nicio obiecție legată de încheierea procesului-verbal și nici de temeinicia și legalitatea celor inserate în documentul de contravenție .

Iată de fapt care a fost evenimentul ce din păcate a devenit subiect de presă, articolul despre polițistul care l-a amendat pe Moș Crăciun fiind publicat în aceeași zi, în jurul orei 18.00, articol în care , așa cum ni s-a menționat , apar o serie de aspecte total neadevărate. Afirmația că șoferului societății ”Liber Trans” i s-ar fi reținut permisul de conducere , este total falsă, așa cum ni s-a relatat ulterior de către martori ai acestei întâmplări.

La fel de neadevărat – conform declarațiilor acelorași surse – este și că șoferului de microbuz i s-ar fi interzis să mai poarte costumul de Moș Crăciun. La fel de important de menționat este faptul că l-a momentul controlului și legitimării, șoferul a prezentat o dovadă a permisului de conducere, întrucât, spunea el, permisul îi fusese reținut cu o săptămână înainte, pentru că a circulase cu autoturismul personal, pe sens opus. În consecință agenții constatatori nu puteau să rețină un permis de conducere care , cu ceva timp în urmă, fusese deja reținut.

Poate că firma de transport public în comun ar trebui să fie mai atentă pe viitor cu selectarea personalului, întrucât de profesionalismul și seriozitatea lor depinde, zi de zi nu numai siguranța ci și sănătatea călătorilor.

Totodată ni se pare ciudat cum o publicație și-a permis să facă public numele agentului de Poliție , deși normele GDPR interzic cu desăvârșire menționarea identității unei persoane fără acordul acesteia, lucru ce a pătat nemeritat obrazul agentului de poliție menționat în articol, șifonând în mod gratuit imaginea acestui serviciu al Poliției, ai căror salariați se află 24 de ore din 24 pe șoselele din întreg județul Giurgiu.

(City ZEN)