La Biblioteca Județeană „I. A. Bassarabescu”, a fost lansat, miercuri, 30 ianuarie, volumul cu numărul 58, apărut în colecția Biblioteca Giurgiuveană : „Alte scrieri uitate”.

Antologia, realizată de muzeograful Emil Păunescu, cuprinde articole ale profesorului de arheologie Teohari Antonescu, apărute între anii 1902-1904.

Din anul 1993 numele lui Teohari Antonescu este legat de Muzeul Județean Giurgiu, al cărui patron spiritual este.

„Este o onoare și o bucurie pentru noi, ca instituție de cultură, să reușim editarea unui nou volum care îl are în centru pe Teohari Antonescu, personalitate marcantă a culturii locale. Am ținut să lansăm această carte, pentru a întregi, întrucâtva, colecția care îl privește pe Teohari Antonescu, mai ales că aici avem documente și informații care, până acum, nu au fost foarte cunoscute. Îi suntem recunoscători profesorului Emil Păunescu pentru sprijinul acordat în realizarea acestor adevărate documente istorice, și sperăm că nu se va opri aici!”, spunea, în cadrul ceremoniei de lansare a cărții, directorul Bibliotecii Județene, Daniela Bardan.

La rândul său, cel care s-a ocupat de mare parte dintre notele cărții, dar și de detaliile istorice, profesorul Emil Păunescu, a precizat:

„Această carte este un proiect mai vechi al nostru, proiect pentru care avem strâns material ce ar putea acoperi încă un volum. Dar nu știu dacă voi mai putea fi eu cel care se va ocupa de viitorul volum. Materialul despre care vorbesc este alcătuit tot dintr-o serie de scrieri uitate. Cu această colecție, ne reamintim cine a fost acest personaj, care apare, la acest moment, pe frontispiciul muzeului nostru. Dar, mai ales, îi redăm locul său în cultura națională!”, spunea profesorul Emil Păunescu.

(Jurnal)