Conform unei informări a Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentului (DSVSA) Giurgiu, transmisă publicației noastre, a fost diagnosticat încă un focar de influență (gripă) aviară H5N8/HPAI pe teritoriul localității Remuș, la găinile dintr-o ogradă. Patru păsări moarte au fost preluate de medicul veterinar din localitate și, în urma analizelor efectuate la DSVSA Giurgiu, s-a confirmat prezența virusului gripei aviare.

Ca urmare, spun cei de la DSVSA, se realizează, în aceste zile, identificarea zonei de protective raportată din punctual de diagnosticare a focarului pe o rază de trei kilometri, localitățile cuprinse în această zonă fiind Remuș, Cetatea, Frătești, Oinacu, Giurgiu, arie în care sunt înregistrate numai exploatații neprofesionale (locuințe). De asemenea, se are în vedere identificarea zonei de supraveghere raportată din punctual de diagnosticare pe o rază de zece kilometri (localitățile Remuș, Cetatea, Frătești, Oinacu, Giurgiu, Daia, Plopșoru, Frasinu, Sfântu Gheorghe, Braniștea, Bălanu, Ghizdaru și Oncești), teritoriu pe care se află și o fermă cu profil de creștere a găinilor pentru ouă-consum.

Tot printre măsurile care se impun în aceste cazuri  se numără instalarea de tăvițe cu dezinfectant la intrarea și ieșirea din gospodărie, precum și din adăposturile păsărilor, uciderea și evaluarea (în vederea despăgubirii) a tuturor păsărilor domestic aflate în exploatația suspect și cele din imediata vecinătate; predarea cadavrelor, produselor și subproduselor (ouă, carcase din sacrificări anterioare depistării cazului) provenite de la păsările ucise, către unitatea de neutralizare contractuală cu Primăria Frătești. Proprietarul va avea „interzis” la acces în zona în care au fost păsările bolnave, timp de 14 zile de la prima dezinfecție. După 14 zile de la prima dezinfecție, se va efectua curățenia mecanică urmată de a doua dezinfecție, după care, la 21 de zile, se va efectua a treia dezinfecție.

Nici animalele din gospodăria afectată, și din cele din zona de protective, nu scapă. Nu vor putea părăsi gospodăria fără aprobarea autorităților veterinare.

Toate aceste măsuri, precum și altele specific, sunt menținute pe o perioadă de 30 de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate.

Acesta este al treilea focar confirmat în județul nostru, după cele din apropierea lacului Naipu (Vieru) și Călugăreni.

Datele oferite de conducerea DSVSA vorbesc despre un număr de 35 de păsări din gospodăria cetățeanului din Remuș, toate urmând a fi eutanasiate de către angajații DSVSA Giurgiu în cursul acestei zile. Măsuri extreme de siguranță (eutanasierea păsărilor) au fost luate și pentru alte patru gospodării, vecini ai celui la care s-a confirmat virusul. În total, urmează a fi eutanasiate astăzi 60 de găini și patru rațe, în timp ce se va continua monitorizarea tuturor gospodăriilor din localitate.

(Oana Călin)