”Trileptal”, medicament folosit în afecţiuni neurologice, în special pentru pacienţii care suferă de epilepsie, este  produsul care  a fost recent retras de pe piaţă.

Lipsa acestuia  a fost notificată de mai mulţi pacienţi şi pe site-ul www.medicamentelipsa.ro, unde se menţionează că „pentru medicamentul Trileptal 300 mg, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, compania Novartis Pharma GMBH, a notificat Agenţia Naţională a Medicamentului, în luna septembrie, referitor la încetarea comercializării medicamentului în România.”                               În traducere liberă, Trileptal a fost retras de pe piaţă din motive comerciale. Preţul cel mai mic din Europa i-a făcut pe producători să notifice retragerea din România pentru că nu le convine prețul. Românii i-au scris ministrului Sănătății pentru a semnala situația cruntă prin care trec. Mai mult decât atât, au lansat și o petiție prin care doresc strângerea de semnături. Din cauza scăderii prețurilor medicamentelor, din vara anului 2015, mulți producători refuză să mai aducă în România medicamente esențiale.  Bolnavii se chinuiesc să le găsească un înlocuitor sau să meargă în străinătate să le cumpere pe cele care au dispărut din țară.

Plătim bani pentru a fi umiliți…

Loviți de o soartă grea și umiliți de un sistem medical în care contribuie lunar cu bani.  Aceasta este soarta multor pacienţi din România care de aproximativ doi ani trăiesc același calvar. Medicamente de care depinde viața lor nu se mai găsesc, în ultimii doi ani dispărând de pe piaţă în jur de 1.800. În lipsa unei reacții a autorităților, pacienții fac eforturi financiare și își cumpără medicamentele din alte țări. Cei care nu își permit rămân condamnați la suferință.

Metodologia de calcul a prețurilor ar trebui regândită

Un număr foarte mare, adică un sfert din numărul total de medicamente de pe piața farmaceutică din ţara noastră, a dispărut , spune Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Cauza? O metodologie de calcul a prețului medicamentelor neadaptată la contextul european. „Situația a ajuns pe masa primului-ministru, au fost discuții legate de ce se întâmplă. Una dintre cauzele principale ale disparției medicamentelor de pe piață este actuala metodologie de calcul a prețurilor care a fost gândită înainte ca România să intre în UE, adică în anul 2004. În condițiile în care acum România este stat membru UE, un asemenea mecanism nu ne ajută, trebuie să avem o metodologie de preț adaptată la contextul în care trăim. Din iulie 2015 au dispărut aproximativ 1.800 de medicamente, ceea ce este foarte mult, toate categoriile de pacienți sunt afectate“, susține Dan Zaharescu.

(Jurnal)