Meteorologii anunță o Toamnă fierbinte! Temperaturi peste normele climatologice în septembrie, octombrie și noiembrie…

0
677

Valorile termice în lunile septembrie, octombrie și noiembrie vor fi mai ridicate față de normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul și vestul țării,  adică și  în județul  Giurgiu.

Precipitațiile vor fi însă deficitare în luna septembrie în majoritatea regiunilor, dar se vor apropia de valorile normale în octombrie și vor deveni ușor excedentare în luna noiembrie în regiunile centrale și estice, relevă prognoza publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul septembrie – noiembrie 2017.

În septembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori mai ridicate decât media multianuală, îndeosebi în sud-estul, sudul și vestul țării.

Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru septembrie este de 14,8 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi de până la 19 grade în Dobrogea, de 18 grade Celsius în Banat și Crișana, respectiv de până la 16 grade Celsius în Muntenia, Oltenia și Transilvania.

Pentru cea de-a doua lună de toamnă, meteorologii estimează că temperaturile medii se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest și vor fi apropiate de normal în restul țării. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 9,6 grade Celsius, valori termice medii între 10 și 13 grade Celsius se vor consemna în Muntenia, Banat, Crișana și Moldova, iar 14 grade în Dobrogea.

(Jurnal)