IMG_20150331_184113-1024x576Zilele trecute dorind să aflăm care sunt tarifele clopotelor trase la o înmormântare,  am luat legătura cu Mitică Sîrbu, şeful  Serviciului Cimitire din cadrul Giurgiu Servicii Locale, societate aparţinând municipalităţii. Acesta ne spunea că tariful stabilit de administraţia publică locală pentru tras clopote în cimitire este de doar 10 lei – pentru o înmormântare, o sumă derizorie ce nu-i poate afecta în niciun caz pe aparţinătorii decedatului.

La rândul său  Pr. Teodor Şerban, purtător de cuvânt al Episcopiei Giurgiu ne-a precizat faptul că la nivelul judeţului Giurgiu, ca şi în toată ţara, conform tradiţiei liturgice, pentru înmormântări, clopotele se trag numai în cimitire  şi că nu există, oficial şi regulamentar, niciun fel de taxă percepută de parohii. În municipiul Giurgiu – toate cimitirele aparţin municipalităţii. Nici măcar în parohiile care administrează cimitire proprii, potrivit statutului Bisericii Ortodoxe Române, nu pot exista astfel de taxe – ne-a mai spus preotul.  La cimitirul ”Smârda” există însă o situaţie mai specială, întrucât municipalitatea nu are clopotniţă aici, aşadar parohia ”Smârda” (n.red.- situată în apropierea cimitirului) a preluat acest serviciu, iar familia persoanei decedate poate dona suma de 30 de lei (n.red.- numai dacă doreşte să aibă această contribuţie) Cantinei sociale de lângă parohie. Banii sunt folosiţi pentru cumpărarea de pâine, pentru beneficiarii de hrană ai Cantinei.

Tot cu această ocazie am aflat un lucru care ne surprins deosebit de plăcut. Deseori Cantina Socială a  parohiei Smârda oferă o masă caldă tuturor acelora ce au cu adevărat nevoie de aşa ceva, persoane cu probleme sociale grave. Astfel, un grup de refugiaţi, creştini , din Eritrea  (n.red.- un stat în partea de nord-est a Africii, mărginit de Sudan, Etiopia Djibouti, şi Marea Roşie, fostă colonie italiană şi britanică, anexată de Etiopia în 1952),  ne-au  mărturisit  că iau deseori masa aici şi că participă cu plăcere la slujbele preoţilor din Parohia Smârda care îi primesc de fiecare dată cu plăcere.

(Jurnal)