646x404 Miercuri 10 mai,  poliţiştii Serviciului Judeţean de Transporturi Giurgiu, au fost sesizaţi prin Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, că pe Canalul Plantelor, în zona Mocănaşu, o persoană pescuieşte prin cosire.

Poliţiştii au identificat un bărbat de 50 ani, din municipiul Giurgiu, care avea  rezemată de spatele autoturismului, o lansetă cu mulinetă, iar  de  firul acesteia  legată o ancoră formată din trei cârlige.  Lângă lansetă se afla un peşte proaspăt prins, din specia fitofag.

Inspectorul piscicol a stabilit că unealta de pescuit face parte din categoria uneltelor folosite la pescuitul cu japca, o ustensilă interzisă  în pescuit

Cel mai grav este faptul că metodele folosite de braconieri sunt ilegale şi mai ales distrugătoare pentru faună, cârligul  în formă de ancoră, agăţat în vârful undiţei sau băţului , sfâşie peştii. Ei sunt agăţaţi de burtă sau de coadă şi nu mai au nicio şansă. Această metodă este cunoscută drept pescuit “la japcă”.

Peştele cu greutatea de 9 kg. a fost predat unei unităţi de profil pentru valorificare.

Unealta de pescuit a fost ridicată pentru continuarea cercetărilor, iar pe numele bărbatului a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit prin orice metodă în perioada de prohibiţie şi pescuitul cu japca prin greblare sau harponare.

(Jurnal)