Un coșmar al românilor înainte de ‘90 este pe cale de a deveni Lege în Polonia!

0
289

Unul din coșmarurile femeilor, în România, dinainte de anii 90, ar putea să fie  legiferat în Polonia. Curtea Constituțională a acestei țări ar putea da o hotărâre ce-ar putea duce la interzicerea aproape totală a avortului. 

De precizat că deja  polonezii au deja unele din cele mai stricte legi în domeniu din Europa, avortul fiind permis doar în caz de viol sau incest, dacă sănătatea mamei este în pericol sau dacă fătul are probleme grave, după cum relatează BBC.

Astfel, Curtea  va trebui să decidă acum dacă o lege din 1993, care permite avortul în cazul unor defecte congenitale ale fătului este constituțională.

Grupurile pentru drepturile omului au cerut autorităților să nu sporească restricțiile, pentru că aproape toate avorturile făcute în Polonia au loc în cazurile în care fătul are dizabilități severe. 

De asemenea, în Parlament a fost introdus un proiect de lege care prevede de asemenea interzicerea avorturilor în cazurile de dizabilități ireversibile la făt, proiect susținut de partidul naționalist Lege și Dreptate.

Activista poloneză pentru drepturile femeilor Antonina Lewandowska spune că apărarea legii din 1993 se bazează pe normele ONU care interzic tortura. „Este inuman, este o dovadă de dispreț să obligi pe cineva să ducă o sarcină până la termen, mai ales dacă fătul are malformașii. 98% din avorturile legale efectuate în Polonia se sunt cauzate de malformațiile fetale”, a spus ea.

Trei grupuri internaționale pentru drepturile omului – Amnesty International, Centrul pentru Drepturile Reproductive și Human Rights Watch – au declarat că vor trimite monitori independenți în fața instanței.

Mai multe asociații de femei împreună cu un segment important al populației au ieșit să protesteze în aceste zile, în stradă, pentru împiedicarea acestei decizii.

Un proiect mai vechi menit să restrângă și mai mult avorturile, susținut în 2016 de Lege și Dreptate, a stârnit proteste uriașe. Guvernul a dat înapoi în urma acestora.

(Jurnal)