Un centru de colectare en gros al fructelor şi legumelor zace aproape gol, în Municipiu!

0
973

20160701_121216Deşi România ocupă locul cinci în UE la producţia de fructe, cu o suprafaţă cultivată de aproximativ 150.000 de hectare, ce reprezintă 6,2% din suprafaţă totală cultivată cu fructe în Europa, de multe ori ele sunt înlocuite de cele importate din alte state.

Fermierii se plâng că sunt nevoiţi să arunce toamna merele la animale pentru că nu au un spaţiu de depozitare – distribuţie  de unde să fie livrate  către supermarketuri. În municipiu deşi există o piaţă de gros, bine echipată, pe şoseaua Bălănoaia (vis a vis de Penitenciarul Giurgiu), ea nu este solicitată decât de foarte puţini agenţi producători din judeţ.

Centrul a fost deschis încă din anul 1993, el funcţionând la început  ca Centru de prestări servicii pentru agricultură. Administratorul acestui centru, Stelian Iana ne spunea că Centrul era destinat colectării produselor din zonă. Ulterior  mărfurile erau trimise către  Piaţa de gros din Capitală (sediul central) unde după ce erau licitate mergeau pe pieţele Bucureştiului.

20160701_121140Centrul de la Giurgiu a fost realizat – după cum ne spunea Stelian Iana –  cu finanţare BERD şi garanţii guvernamentale. Depozitul Centrului  a fost  realizat pentru o capacitate de 15.000 de tone pe an, rulaj marfă, fiind înzestrat cu linie de sortare şi ambalare.

În acest moment ne limităm la a închiria spaţiu câtorva firme de legume, fructe şi produse de băcănie – ne spunea, pe un ton resemnat, Stelian Iana. El ne mai preciza faptul că din păcate numai 20-25 % din capacitatea întregului complex este valorificat, restul spaţiului zăcând gol. Din discuţiile purtate cu câţiva dintre chiriaşii acestor spaţii, am concluzionat faptul că preţurile cerute de Piaţa de gros din Capitală pentru spaţiile deţinute aici sunt totuşi exagerat de mari. Ei spuneau că ele se apropie de cele percepute în mijlocul Capitalei. 

Întorcându-ne la fermieri  aceştia declarau că deşi îşi doresc, le este greu să acceseze fonduri europene. Chiar dacă avem cofinanţarea de 10% trebuie să mai plăteşti TVA, plus alte cheltuieli şi ajungi la 40-50% din valoarea proiectului – declară ei. Numai o mică parte reuşesc, cei cu bani”, declara unor colegi din presă, Ion Dumbravă, cel  care deţine ferma ecologică ”Biodumbrava” din comuna Joiţa (jud. Giurgiu), aflată la doar 15 kilometri de Capitală.

Florian TINCU