Luni, 24 octombrie a.c., polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub coordonarea unui procuror din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, au prins în flagrant trei bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 30 de ani, de naționalitate străină, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de risc.
Din datele și probele administrate în cauză, începând cu luna septembrie a.c., a rezultat presupunerea rezonabilă că bănuiții au preocupări de natură infracțională, pe linia introducerii unor droguri de risc pe teritoriul României.
În urma investigațiilor efectuate a rezultat faptul că bănuiții au organizat transportul unui colet conținând droguri de risc, ce ar fi trebuit să ajungă în București în cursul dimineții de 24 octombrie a.c., cu un autocar.
Astfel, la data menționată, s-a procedat la supravegherea autovehiculului, bănuiții fiind observați, în timp ce autocarul staționa într-o parcare, ridicând un pachet, la scurt timp cei trei bărbați fiind interceptați și somați să se oprească. Întrucât unul dintre bănuiți nu s-a supus somațiilor legale, un polițist a executat mai multe focuri de avertisment în plan vertical, fără a rezulta victime sau pagube materiale, ulterior acesta fiind imobilizat.
În urma controlului pachetului preluat de către bănuiți au fost identificate în interior fragmente vegetale de culoare verde-oliv, iar la examinarea tehnico-științifică a rezultat cantitatea totală de aproximativ 2.135 de grame cannabis.
Totodată, după realizarea flagrantului, au fost puse în aplicare două mandate de percheziție domiciliară.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de risc și trafic de droguri de risc, cu cei în cauză în stare de reținere, urmând a fi prezentați magistraților.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei din cadrul Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE