Transferul peste graniță al bolnavilor de COVID 19 ce nu mai au loc în spitalele românești, aproape IMPOSIBIL de realizat!

0
228

România are în prezent 3.065 paturi de terapie intensivă, pentru pacienți Covid și non-Covid, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 monitoare la care se adaugă 5 unități ATI mobile, două spitale modulare și un modul ATI cu un total de 169 de paturi, a afirmat marți seara președintele Klaus Iohannis, care a avertizat însă că pentru a stopa răspândirea nu sunt suficiente măsurile luate de autorități ci este nevoie și de implicarea oamenilor.

Tot despre implicare vorbea, într-o emisiune TV, și șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat. Acesta spunea că, deja, se ia în calcul eventualul transfer al pacienților COVID 19, ce nu mai au loc în spitalele românești, către spitale din țările vecine.

Este vorba despre un transfer transfrontalier, lucru care se poartă deja în țările din Europa de vest, unde s-au făcut transferuri între Germania și Olanda, sau între Spania și Franța. Probabil că vom ajunge să solicităm ajutorul și țărilor din jur”, spunea Raed Arafat.

Numai că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, în condițiile în care nici țările vecine României nu stau mai bine la capitolul locuri în spitale.

Dacă, ipotetic, ar fi nevoie de un transfer transfrontalier între Giurgiu și Ruse, acest lucru ar fi imposibil. Din datele furnizate de colegii de peste graniță, numai în ultimele 24 de ore, în județul Ruse, s-au înregistrat 218 noi cazuri, și două decese, în timp ce în orașul Ruse, numărul cazurilor noi din ultimele 24 de ore a ajuns la 179. Spitalele sunt pline, sunt întocmite chiar și „liste de așteptare” pentru un loc într-o unitate sanitară. Nici numărul de medici nu este la nivelul necesarului, circa 100 de doctori fiind confirmați pozitivi la COVID 19.

(Jurnal)