Acasă Actualitate Totul despre taxa care va duce la scăderea prețului energiei electrice

Totul despre taxa care va duce la scăderea prețului energiei electrice

0
Totul despre taxa care va duce la scăderea prețului energiei electrice

Scade factura la lumină, iar aceasta este o veste bună pentru toți cei care sunt de-a dreptul exasperați de scumpirile din ultima perioadă, pe deoparte datorită faptului că ANRE a redus de la 1 noiembrie valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență la 0,00333 lei/kWh, iar pe de altă parte, datorită scăderii la jumătate în doar două luni și la întoarcerea la nivelul de acum un an a prețului spot al energiei.

Ce este și cum se calculează contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență?

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România.

  • Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României facturează contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență consumatorilor cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, pentru energia electrică livrată;

  • Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență se evidențiază separat în factura de energie electrică, pe un rând distinct care conține denumirea produsului, cantitatea de energie electrică activă facturată, valoarea unitară a contribuției (prețul unitar) și valoarea totală a contribuției determinată ca produs dintre valoarea unitară (exprimată în lei/kWh), aprobată prin ordin al președintelui ANRE, și cantitatea de energie electrică activă (exprimată în kWh).

  • Valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență se determină de către ANRE, pe baza costurilor și veniturilor realizate și a celor prognozate, se stabilește pentru o perioadă de 12 luni și se poate ajusta la începutul semestrului al II-lea al fiecărui an;

  • Valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență în vigoare de la data de 01 noiembrie 2022 este de 0,00333 lei/kWh, exclusiv TVA, conform Ordinului ANRE nr. 130/2022.

Scăderea facturii la lumină constă în eliminarea contribuției pentru cogenerare, una dintre componentele reglementate ale facturii de energie electrică a fiecărui client din România.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis reducerea masivă, începând cu data de 1 noiembrie, a valorii acestei componente, la 0,00333 lei/kWh, adică 0,3 bani/kWh, pentru o factură medie de energie electrică.

Anterior, contribuția pentru cogenerare avea o valoare de 0,01696 lei/kWh, adică 1,96 bani/kWh, stabilită de ANRE și cu valabilitate de la 1 iulie, anunță aceeași sursă.

În total, de când există această schemă, din 2011, consumatorii de energie electrică din România au plătit circa 1,7 miliarde de euro, până în anul 2022.

Să sperăm că odată cu reducerea acestei taxe, valoarea facturilor de energie electrică se va reduce considerabil, mai ales că sezonul rece nu este deloc departe și mulți dintre noi folosim acest timp de energie pentru încălzirea locuințelor.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
8.6 ° C
8.6 °
8.6 °
72 %
3.2kmh
86 %
mie
8 °
joi
14 °
vin
17 °
sâm
18 °
Dum
20 °