O singură plajă din Mamaia şi două din Năvodari au primit anul acesta certificatul “blue flag”, în traducere – “steag albastru”, distincţie care oferă garanţia că nisipul şi apa sunt curate.

Litoralul românesc a rămas mult în urmă când vine vorba de plaje marcate cu  acest calificativ, dispunând de  doar 3 astfel de locuri, în condiţiile în care vecinii bulgari au 13, iar turcii, la Marea Neagră, cu mult  mai multe. Primii în lume sunt însă spaniolii, cu câteva sute de plaje, urmaţi de greci. Nu este de mirare că aceștia au, annual, milioane de turişti. Pe litoralul românesc, din cele 440 de sectoare de plajă, anul acesta doar 3 au fost etichetate cu steagul albastru,  cu unu mai puţin decât anul trecut.

Acest calificativ acordat de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediu, le oferă turiștilor garanţia că în asemenea locuri apa şi nisipul sunt curate şi că există suficienţi salvamari pregătiţi să intervină în situaţii de risc. Deși o singură plajă din Mamaia şi două din Năvodari au primit anul acesta certificatul “blue flag”, în sudul litoralului , niciunul dintre administratorii de plajă nu au cerut Fundaţiei mondiale de educaţie pentru mediu această distincţie. Hotelierii spun că din ce în ce mai mulți turiști străini atunci când fac o rezervare,  întreabă dacă avem plajă ” blue flag”. Pentru turiştii români însă , deocamdată, acest detaliu nu este un criteriu definitoriu..

(Jurnal)