Odată cu venirea primăverii sau a toamnei, unii dintre noi încep să strănute, să le lăcrimeze ochii şi nasul, să se plângă de dureri de cap, iar toate acestea pot fi semnele unei alergii sezoniere.

Alergia reprezintă o reacţie de apărare exagerată la  substanţe denumite antigeni, care în mod normal sunt inofensive (praf, polen, păr, ciocolată, lapte, peşte, căpşuni) sau la un medicament ori anumite bacterii.

Reacţia organismului este de a elimina aceste substanţe prin anticorpi ce stimulează producerea de substanţe inflamatorii (histamina, leucotriene, prostaglandine).

Efectele acestor substante sunt lăcrimarea, strănutul, congestia nazală, tusea, senzaţia de mâncărime în cerul gurii sau în gât, senzaţia de nas înfundat.D

espre toate acestea, am discutat cu dr. Mădălina Mina, medic primar medicina de familie şi, totodată, preşedinte al Patronatului Medicilor de familie din Giurgiu.

„Primul lucru care se recomandă, în aceste situaţii, este să se evite, pe cât posibil, contactul cu agenţii alergeni, mai cu seamă că urmează perioada de înflorire a teiului şi salcâmului, doi factori alergici extrem de des întâlniţi în oraş. Cei cu rinite alergice este bine să se adreseze medicului, pentru stabilirea unui tratament. În primă fază, până când ajungem la medic, este bine de ştiut că în farmacii se găsesc o serie de medicamente antialergice orale, ce se administrează fără reţetă, dar, aşa cum am mai spus, ideal este să se prezinte la medic!”, spunea dr. Mădălina Mina.

Cum numărul de pacienţi cu diferite alergii, mai ales sezoniere, a crescut, am vrut să aflăm care este cauza acestei „explozii” de pacienţi.

„Factorul principal îl constituie creşterea gradului de poluare. Văzut la microscop, bobul de polen are ca un fel de „buzunăraşe” în care se depozitează toxinele şi metalele grele, agenţi de poluare extrem de des întâlniţi. Şi astfel, odată inhalat acel bob de polen, afectează imunitatea organismului, iar persoana respectivă devine sensibilă la acest tip de alergeni”, mai spunea dr. Mădălina Mina.

Referindu-se la medicaţia ce poate fi luată din farmacii, medicul giurgiuvean ne spunea că nu există contraindicaţii, nici efecte secundare adverse, dar că, în cazul în care pacientul suferă şi de alte boli, este bine să discute întâi cu medicul, şi abia apoi să înceapă un tratament împotriva alergiilor.

 (JURNAL)