Avem oferte dar ne-am putea trezi fără tichete de vacanţă. Zvonul că acestea ar putea să dispară de la 1 ianuarie 2021 este din ce în ce mai vehiculat, iar hotelierii şi reprezentanţii agenţiilor de turism sunt înspăimântaţi de ipoteză.

Toţi spun că voucherele de vacanţă au fost practic una dintre puţinele surse de profit în această perioadă.

Fără tichetele de vacanţă, afacerile lor ar fi fost mult mai grav afectate de interdicţiile aduse de lunile de pandemie. Asta spun toţi hotelierii și reprezentanții agențiilor de turism, care susțin că aproximativ o treime dintre clienți au achitat cu vouchere de vacanță. Mai mult, reprezentanții Patronatului ANAT și Alianța pentru Turism au cerut garantarea, de către Guvern, a menținerii tichetelor de vacanță pentru cel puțin trei ani.

Şi nu doar industria hotelieră s-a bucurat de existenţa voucherelor în lunile de pandemie, ci şi industriile conexe. Chiar şi economia ar fi sprijinită prin emiterea lor.

Cristian Bărhălescu, consilier turism: Cu siguranță continuarea tichetelor de vacanță ar fi un mare sprijin pentru industria HORECA și pentru toate industriile care trăiesc de pe urma turiștilor. Ne dorim ca în viitor tichetele să fie eliberate atât pentru agențiile de turism, cât și pentru hotelieri sau restaurante, acestea fiind o gură de aer, un ajutor pe care îl oferă statul și îl oferă într-o zonă fiscalizată.

Voucherele de vacanță au fost introduse în 2018, de ministrul turismului de la acea vreme, Bogdan Trif, iar numărul celor care au beneficiat de ele a crescut de la un an la altul. Premierul Ludovic Orban ar fi vehiculat însă posibilitatea dispariţiei acestora.