Tichete sociale de grădiniță pentru copii: câți giurgiuveni beneficiază de acestea

0
153

Din anul 2016, a fost instituit un stimulent pentru integrarea, în grădinițe, a copiilor din familii defavorizate. Valoarea acestui stimulent, sub forma unui tichet social, este – din același an 2016 – de 50 de lei pe lună, sumă ce poate fi folosită de părinți pentru a cumpăra celor mici mâncare, haine sau rechizite.

La momentul inițierii acestui mod de sprijin, ne spunea directorul Direcției de Asistență Socială Giurgiu, Viorica Bănescu, un număr de 84 de giurgiuveni au beneficiat de acesta, numărul scăzând, apoi, drastic, la 78 în anul următor, iar anul acesta, în luna septembrie, 23 de cereri fiind în plată.

„Scăderea acestui număr este datorat creșterii veniturilor persoanelor care solicită acest sprijin, în condițiile în care plafonul a rămas neschimbat. Dacă în 2016, chiar și familii cu un singur copil se încadrau în acest plafon, acum nici cei cu doi copii nu mai pot beneficia de acest lucru. Exista, este adevărat, un proiect despre care se discuta în vară, prin care – cel mai sigur prin Ordonanță de Guvern – să se modifice unele valori, și aici este vorba despre plafon – care să urce la 530 lei/persoană, iar valoarea tichetului social să crească și ea la 100 de lei”, mai spunea directorul DAS Giurgiu.

Cererile pentru acordarea tichetelor în anul școlar 2019 – 2020 trebuie depuse de unul dintre părinți, la Primăria din localitatea de domiciliu. Pentru a putea beneficia de stimulentele educaționale oferite de stat copiilor din familii cu venituri mici, trebuie îndeplinite următoarele condiții: vârsta minimă a copilului să fie de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent – copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de trei ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de trei ani; copilul să nu fie mai mare de șase ani, vârstă împlinită după data de 1 septembrie a anului școlar curent; venitul lunar pe membru de familie să fie de cel mult 284 de lei (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană), iar copilul pentru care se face cererea să frecventeze zilnic grădinița.

Stimulentul se acordă și copiilor din familii defavorizate, cetățeni români, fără domiciliu sau locuință (persoane fără adăpost), numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale în care trăiesc. Tichetele sociale pentru copiii de grădiniță s-au acordat și anul trecut.

(Jurnal)