Cârnaţii de Pleşcoi, produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană

0
76

Cârnaţii de Pleşcoi au devenit al şaselea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană, alături de magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu şi novacul afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată și telemeaua de Ibăneşti. 

Cârnaţii de Pleşcoi au primit, din partea Comisiei Europene, aprobarea de înscriere în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Gustul unic al acestor cârnați afumați este dat de combinaţia de ingrediente: carne de oaie şi vită, ardei roşu, usturoi şi cimbru.

Agerpres amintește că România avea cinci produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Țara Bârsei şi scrumbia de Dunăre afumată. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru alte două produse pentru dobândirea protecţiei europene Indicaţie Geografică Protejată: Caşcaval de Săveni şi Telemea de Sibiu.

Aproximativ 20 de produse au fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel European: Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti.

(Jurnal)