Primii români au votat deja la alegerile prezidențiale

0
106

Primii români au votat deja pentru viitorul președinte. Sunt cei care locuiesc în străinătate și au ales să voteze prin corespondenţă. Digi24 a vorbit cu câţiva dintre cei care au votat deja.

Primele plicuri cu votul pentru viitorul preşedinte al României au fost deja puse la poştă.

Un român stabilit în Marea Britanie declara, pentru Digi24: „Am aplicat online, simplu. La început am avut ceva probleme la înregistrare, dar am revenit și am reușit. Am primit în poștă după vreo, știu eu, 10 zile, două săptămâni, cele 4 plicuri pentru noi doi, pentru mine și pentru soția mea, le-am completat și le-am pus la poștă”.

Cu plicul pe care îl trimit în țară, românii din Diaspora își pun și speranța că alegerea pe care au făcut-o este una care, în timp, să aducă o schimbare în bine, o schimbare care să le permită să revină în țară, să trăiască alături de cei dragi.

Pentru românii care trăiesc departe de țară, votul prin corespondență înseamnă că nu vor mai fi nevoiți să stea ore în șir la cozi imense pentru a putea vota, cum s-a întâmplat la precedentele alegeri prezidențiale sau anul acesta, la cele europarlamentare, când mulți dintre ei nici măcar nu au mai reușit să voteze.

Plicurile cu votul trebuie expediate astfel încât să ajungă la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 7 noiembrie 2019 pentru turul 1 și până la data de 21 noiembrie 2019 pentru turul 2.

Pentru votul prin corespondență s-au înscris 41.003 alegători din străinătate, în timp ce pentru a vota clasic, la secțiile de votare, un număr de 38.944 de români și-au exprimat această opțiune. Cele mai multe cereri (11.865) s-au înregistrat în Marea Britanie, urmată de Germania (6.617), Spania (3.848). La polul opus, cu doar câte o cerere de vot prin corespondență înregistrată, se află țări din America de Sud, Africa, Asia sau Orientul Mijlociu. 

(Jurnal)