luni, aprilie 21, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Teama de hoţii de fier vechi l-a dat jos pe voievodul Mihai Viteazul de pe podul de la Călugăreni!

Teama de hoţii de fier vechi l-a dat jos pe voievodul Mihai Viteazul de pe podul de la Călugăreni!

0

podul-de-la-calugareniPodul de la Călugăreni se află la jumătatea distanţei dintre Giurgiu şi Bucureşti şi până la refacerea lui, în 2006, era un reper istoric pe harta turistică pe harta României. Pe acest pod s-au aflat patru basoreliefuri, două dintre acestea reprezentându-l pe legendarul voievod Mihai Viteazu şi mai multe sigilii voievodale care indicau locul bătăliei de la Călugăreni însă s-au “risipit” sub ochii noştri, şi nimeni nu face nimic. Mai mult decât atât, basoreliefurile sunt incluse în clasa A a Monumentelor Istorice, de importanţă naţională, şi ar trebui repuse în valoare.

Salvate de Muzeul Judeţean.

Pentru că aceste basoreliefuri sunt din bronz şi ar fi putut cădea pradă hoţilor de fier vechi au fost luate de specialiştii Muzeului Judeţean “Teohari Antonescu” şi depozitate în holul Prefecturii Giurgiu. Acţiunea de preluare şi depozitare s-a făcut, puţină lume ştie, la insistenţele primarului comunei Călugăreni, Marin Voinea, şi a unui grup de oameni inimoşi, iubitori de istorie locală.

Cu ceva timp în urmă ele au fost incluse într-o expoziţie care a marcat, la vremea respectivă, 75 de ani de activitate a Muzeului Judeţean din Giurgiu. Un lucru admirabil. Cu siguranţă dacă nu s-ar fi întreprins acest demers el ar fi avut aceeaşi soartă ca şi a lanţurilor de la Monumentul Eroilor Francezi din Parcul Alei care au nimerit în “plasa” hoţilor de fier vechi. Locul lor nu este însă aici şi nici la Muzeul Judeţean.

Graba care strică… istoria!

Firma care a refăcut Podul de la Călugăreni, avea obligaţia de a include în proiect şi aceste basoreliefuri, aşa cum au fost găsite. De precizat  că basoreliefurile de la Călugăreni au fost realizate de sculptorul Constantin Baraschi (1902 – 1966) şi amplasate pe pod în 1935, cu ocazia aniversării a 340 de ani de la lupta istorică de aici. În 2006 au fost demontate cu ocazia construcţiei noului pod de la Călugăreni.

Stând de vorbă cu primarul comunei Călugăreni, Marin Voinea, acesta ne preciza faptul că acuzaţiile cum că refacerea basoreliefurilor nu ar mai interesa pe nimeni sunt simple speculaţii.

„Ceea ce nu ştiu persoanele care ne acuză de tot felul de nereguli,  este faptul că am luat iniţiativa ca, toate cele patru basoreliefuri care existau pe pod, să fie repuse la locul lor. Numai că, pentru a preîntâmpina tentativele de furt, originalele fiind din bronz, ne-am decis ca cele care vor fi montate pe pod să fie realizate dintr-un material special, un soi de plastic extrem de rezistent. Sperăm ca, în scurt timp, să putem reda podului istoric din localitatea noastră aspectul pe care îl avea odinioară”, a mai spus primarul Marin Voinea.

Cât despre basoreliefurile originale, acestea vor putea fi admirate la Muzeul Judeţean de Istorie, până când primarul va reuşi finalizarea unui mic muzeu istoric al localităţii.

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
21.4 ° C
21.4 °
21.4 °
50 %
0.2kmh
15 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
24 °
J
23 °
vin
25 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com