AcasăActualitateInstalarea “obligatorie” a DETECTOARELOR de GAZE se dovedeşte a fi o mare...

Instalarea “obligatorie” a DETECTOARELOR de GAZE se dovedeşte a fi o mare ţeapă!

montareANRE  face un anunţ surpriză, avertizându-i pe cei ce locuiesc în imobile construite înainte de anul 2009 , că  NU SUNT OBLIGAŢI să îşi pună detectoare de gaze, decât dacă au defecţiuni la instalaţia de gaze. Un anunţ ce credem că îi va interesa şi pe mulţi dintre giurgiuvenii ce şi-au instalat aşa ceva în case sau apartamente .

Ce trebuie precizat în primul rând  este faptul că Legea nu se aplică retroactiv, iar firmele autorizate sunt obligate să aplice legea de la data construirii blocurilor.  Mult disputata problemă a obligativităţii de a monta detectoare de gaze naturale a devenit un adevărat mit printre români. Ce nu ştiu majoritatea locatarilor celor aproximativ 8,4 milioane de locuinţe, cât are România, este faptul că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţia care legiferează punerea în aplicare a tot ceea ce înseamnă energie electrică sau cu gaze spune, clar, într-o informare postată pe site-ul instituţiei, pe 7 iunie 2016, că detectoarele de gaze nu sunt obligatorii pentru instalaţiile puse în funcţiune înainte de anul 2009.

În acel an a intrat în vigoare Ordinul ANRE nr.5/2009 care reglementează, practic, Normele tehnice de aplicare a unui ordin al ministrului Economiei şi Comerţului din 2004. Ordinul MEC nr. 58/2004 prevedea instalarea contoarelor cu gaze dar normele de aplicare au intrat în vigoare, în varianta finală, abia în 2009. Astfel, în comunicarea transmisă de ANRE se specifică, negru pe alb, că „în situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale” firma autorizată de ANRE care efectuează revizia tehnică trebuie să ţină cont de legea valabilă la data instalării instalaţiei de gaze.

Firmele sunt obligate să verifice instalaţia, înaintea montajului

Ori, în România, majoritatea blocurilor de locuinţe, de exemplu, sunt ridicate înainte de 1989. În consecinţă, reprezentantul firmei care bate la uşa românului şi cere să monteze detectorul de gaze trebuie să ţină cont de documentaţia tehnică şi legea care era în vigoare la data construirii blocului. Conform acestui raţionament, chiar dacă locatarii şi-au pus geamuri termopan şi legea actuală prevede obligaţia de a pune detector de gaze, în locuinţele vechi nu este obligatoriu, ci în cele construite după 2009. ANRE precizează că reprezentanţii societăţilor autorizate trebuie să meargă în casa omului şi să verifice „dacă respectiva instalaţie de utilizare funcţionează în condiţii de siguranţă, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită şi avizată documentaţia iniţială”. În concluzie, doar dacă sunt semnalate probleme de funcţionare a instalaţiei în condiţii de siguranţă, specialistul de la firma autorizată îi aduce la cunoştinţă consumatorului că trebuie remediată problema sau instalat un detector de gaze.

Complicitatea administratorilor de blocuri

Toate aceste amănunte sunt prea puţin ştiute de oamenii care s-au trezit cu afişe la intrările în bloc prin care erau anunţaţi că sunt obligaţi să îşi pună detectoare cu gaze. Mulţi administratori de blocuri au anunţat locatarii despre această obligaţie, după intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2016, a Ordinului ANRE nr. 179/2015. Acest ordin, apărut după tragedia de la Colectiv, prevede faptul că oamenii trebuie să facă o verificare a instalaţiei de utilizare a gazelor, la cel mult doi ani. Verificarea se poate face, contra cost, de către orice firmă autorizată de ANRE şi trebuie făcută de orice consumator, chiar dacă are acasă doar un aragaz. Or, în cele mai multe cazuri, locatarii s-au trezit la uşă direct cu cei care montează detectoarele, fără ca cineva să verifice dacă au sau nu au instalaţia în regulă. Mai mult decât atât, ţinând cont de faptul că mulţi dintre românii care locuiesc la bloc sunt pensionari sau cu venituri modeste, unii administratori încasează în factura de întreţinere preţul aparatului care detectează scurgerea de gaze, după ce au încheiat diferite înţelegeri cu firme autorizate.

Un alt semn de întrebare îl ridică afacerea colosală care se ascunde în spatele lipsei de informare a românilor. Astfel, un detector de gaze costă în jur de 400 de lei, iar în România sunt circa 1,27 milioane de apartamente racordate la sistemele de termoficare, conform datelor oficiale. Dintre acestea, jumătate – 563.000 sunt numai în Bucureşti. Un calcul simplu indică o afacere de aproximativ 508 milioane de lei adică în jur de 123 de milioane de euro. Evident, la această sumă se adaugă şi costurile consumatorilor care stau la case. Apoi, ţinând cont de faptul că detectoarele trebuie schimbate odată la patru ani, afacerea devine extrem de profitabilă pentru firmele care instalează astfel de dispozitive electronice.

Ce spune, punctual, ANRE

În prezent, sunt în vigoare dispoziţiile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009: „Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer;

Având în vedere că instalaţia de utilizare a gazelor naturale este proprietatea clientului final, acesta are obligaţia să asigure respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale;

Montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situaţia în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale;

Prevederile oricărui act normativ din România îşi produc efectele după data intrării în vigoare a acestuia şi nu pot fi aplicate retroactiv;

În situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice şi, în prezent, nu sunt efectuate modificări faţă de documentaţia tehnică iniţială, operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/ sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide dacă respectiva instalaţie de utilizare funcţionează în condiţii de siguranţă, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită şi avizată documentaţia iniţială;

Detectorul automat de gaze poate fi achiziţionat şi de către clientul final, dar montarea lui pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale se realizează doar de către un operator economici autorizat ANRE cu care acesta are încheiat contract de prestări servicii pentru verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei de utilizare aferentă locului de consum.

În consecinţă, NU vă lăsaţi păcăliţi!

Sursa: www.evz.ro

VREMEA

Giurgiu
cer senin
32.5 ° C
32.5 °
32.5 °
32 %
2.6kmh
2 %
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
37 °
vin
34 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!