Până la apariţia internetului, a paginilor de socializare, sălile de lectură sau cele de împrumut ale Bibliotecii Judeţene „I.A. Bassarabescu” din Giurgiu erau neîncăpătoare. Giurgiuveni de toate vârstele îi treceau pragul, iar sentimentul citirii unei cărţi, a descoperirii minunilor dintre coperţile ei, era nepreţuit.
Acum, de la peste zece mii de abonaţi, câţi număra biblioteca în anii 1990, acum sunt abia şase mii. Predominant, ne spunea Ionel Muscalu, şef serviciu în cadrul Bibliotecii Judeţene, sunt cei din categoria 14 – 25 de ani, urmaţi de populaţia activă 26 – 40 de ani, în timp ce pensionarii, cei trecuţi de 60 de ani, au devenit din ce în ce mai puţin numeroşi la Bibliotecă.
„Chiar şi aşa, cu aceste cifre, pot spune că tinerii vin din obligaţie,iar bătrânii de plăcere la bibliotecă. Poate aceste cifre relativ mici sunt date şi de faptul că, cel puţin pentru moment, secţia de împrumut este închisă pentru renovare, dar sperăm ca, pe data de 15 septembrie, să o reinaugurăm. Până atunci, giurgiuvenii care vor – sau care sunt obligaţi – să treacă pragul instituţiei noastre, sunt aşteptaţi la sala de lectură, dar şi la sala de internet”, ne spunea Ionel Muscalu.
Cel mai tânăr cititor al Bibliotecii giurgiuvene are aproape cinci ani, părinţii fiind cei care vin să împrumute cărţi de poveşti din care să i se citească. Din fericire, mai spunea Ionel Muscalu, sunt şi copii care vin din plăcere la bibliotecă, înainte sau după orele de curs.
În ceea ce priveşte cărţile care sunt solicitate, Ionel Muscalu ne preciza faptul că cele mai cerute (din totalul de peste 240.000 de volume) sunt romanele fantastice (grupa de vârstă 12 – 16 ani), dar şi cărţile de psihologie, de dezvoltare personală sau cele necesare unor referate pentru şcoală.
„În afara giurgiuvenilor, care ne sunt clienţi fideli, să spunem, am avut surpriza ca pragul instituţiei noastre să fie trecut chiar şi de persoane aflate în Centrul de Primiri pentru Imigranţi, oameni care erau interesaţi, în mod special, de legislaţia unor ţări din Uniunea Europeană, unde îşi doreau să ajungă”, a mai precizat, pentru publicaţia noastră, Ionel Muscalu.
(Anna Lincă)