Taxa-auto-se-recupereazaTimbrul de mediu a fost eliminat începând din 1 februarie prin Legea 1/2017, însă acest lucru are un efect nefast asupra tuturor şoferilor care intenţionau să-şi recupereze taxele auto plătite anterior.

Legea 1/2017 prevede implicit abrogarea Ordonanţei de Urgenţă OUG 9/2013, cea prin care a fost introdus timbrul de mediu. Respectiva Ordonanţă de Urgenţă include şi procedura de recuperare a banilor plătiţi pe toate taxele auto de până în 2013, care astfel nu mai este valabilă după intrarea în vigoare a legii 1/2017. Informaţia a fost vehiculată în presă încă de la jumătatea lunii ianuarie, iar acum a fost confirmată inclusiv de oficialii Ministerului Mediului. „Având în vedere abrogarea OUG nr. 9/2013, contribuabililor nu li se vor mai restitui, pe cale administrativă, sumele în speţă. Restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare”, precizează Ministerului Mediului.

Autorităţile anunţaseră în luna martie a anului trecut că toţi proprietarii de maşini care au plătit taxa de poluare între 2007-2013, adică înainte de introducerea timbrului de mediu, îşi pot primi banii înapoi eşalonat, pe o perioadă de 5 ani. Procedura completă pentru recuperarea taxei auto a fost anunţată abia o lună mai târziu.

Şansele ca autorităţile să emită un act normativ care să prevadă restituirea taxelor auto sunt însă destul de mici, mai ales că şi precedenta procedură a fost anunţată doar după ce România a fost obligată să facă acest lucru de către Comisia Europeană.

(Surse: Via  Avocat Net)

1 COMENTARIU