006 - CopyTribunele stadionului din Giurgiu sunt aproape pline. O imagine cu care nu am fost obişnuiţi la meciurile campioanei de pe teren propriu. Organizatorii au lăsat intrarea liberă pentru această partidă, probabil că de aici şi explicaţia numărului mare de spectatori. Dar până la urmă ştiţi cum ar spune Machiavelli, „scopul scuză mijloacele”. Important e să fie cât mai multă lume la meciurile din campionatul nostru, nu mai contează cum sau de unde vin.

Astra e calificată în play-off, rămâne de văzut dacă de pe locul şase sau de pe locul cinci. În funcţie de rezultatul campioanei vom afla şi programul complet din play-off. Pentru Botoşani nu există niciun fel de miză la această partidă, fiind doar un meci de palmares. Totuşi, nu în fiecare zi ai şansa de a înfrunta o echipă care a jucat în primăvara Europa League. Aşadar, pentru formaţia din nordul ţării e un meci important din punct de vedere al conştiinţei fotbalistice. Chiar dacă mergi în play-out, poţi merge cu capul sus, ştiind că ai făcut un meci bun contra unei echipe care s-a luptat de la egal la egal cu Roma sau West Ham.

185Oaspeţii au intrat foarte motivaţi şi parcă ar juca cu un trofeu pe masă. Astra e pe nicăieri.

Băieţii lui Leo Grozavu au început partida în forţă iar Vaşvari a încercat poarta încă din minutul 2, cu un şut de la distanţă. Surprinşi de jocul curajos al oaspeţilor, campionii lui Marius Şumudică se văd dominaţi copios în debutul partidei. Daniel Niculae putea deschide scorul contrar cursului jocului, dar preluarea l-a trădat. La faza imediat următoare, Constantin Budescu a trimis pe poartă direct din corner dar Cobrea nu a fost păcălit. Vaşvari şi-a încercat din nou norocul de la distanţă, dar fără rezultat. Cea mai mare ocazie a primei reprize a venit  în minutul 15. Geraldo l-a ţinut în joc pe Mihai Roman care a rămas singur cu Lung Jr. Cum mingea i-a venit pe sus, Roman a ales să şuteze în forţă din voleu. Nici de această dată, mingea nu a prins cadrul porţii lui Silviu Lung. Şutul fostului rapidist a trecut puţin peste bara transverală dar tabela a rămas intactă. Roman a continuat să se zbată, încercând să şteargă cu buretele ocazie imensă pe care a ratat-o. Poate din cauza adrenalinei, mijlocaşul oaspeţilor a forţat mai mult decât trebuia, şi a fost nevoit să ceară schimbarea în minutul 32, din cauza unei accidentări în zona inghinală. Cătălin Golofca îl înlocuieşte pe Roman, un jucător a cărui cariera a fost marcată de accidentări cât timp acesta a evoluat în Franţa pentru Toulouse.

În preajma porţii apărate de Alberto Cobrea, Budescu a continuat să paseze ca Pirlo în tinereţe, dar Daniel Niculae a fost din alt film. Marius Şumudică a schimbat şi el înainte de pauză, oarecum forţat de regula U21. L-a scos pe Piţian şi l-a trimis pe Alexandru Ioniţă pentru a schimba ceva în ofensivă, şi pentru a rămâne cu un jucător sub 21 de ani în teren. Budescu a semnat cea mai mare ocazie a Astrei din prima repriză în minutul 37. Decarul a trimis puţin peste poartă din lovitură liberă, mingea chiar a muşcat din transversală.

În primele 45 de minute am avut parte de un meci demn de prima ligă. Oaspeţii puteau da lovitura dacă erau mai concentraţi la finalizare. Rămâne de văzut cum se vor prezenta jucătorii după ce ies de la cabine.

085 - CopyBotoşaniul parcă a uitat să mai iasă de la vestiare. Marius Şumudică şi-a readus băieţii cu picioarele pe pământ iar Astra a preluat conducerea partidei.

Echipa campioana a ieşit mult mai montată de la cabine şi a început imediat să-şi domine adversarul. În minutul 55, Constantin Budescu a făcut diferenţa şi a marcat pentru 1-0 din lovitură liberă. Cobrea are şi el o parte de vină, primind golul la colţul scurt. Reuşita decarului de la Giurgiu le-a turnat plumb în ghete celor de la Botoşani. La doar două minute după deschiderea scorului, Alexandru Ioniţă a ratat dintr-o poziţie ideală, trimiţând direct în braţele lui Cobrea.

În minutul 60 a intrat Sergiu Buş în locul lui Daniel Niculae, iar fraţii Buş aveau să fie din nou adversari pentru 30 de minute. Laurenţiu conducea cu 1-0 la meciuri directe, dar colegii lui Sergiu aveau să-l ajute să restabilească egalitatea. Botoşaniul continuă să evolueze extrem de slab, în comparaţie cu prima repriză, iar Teixeira îşi permite să rateze şi el o şansă bună de 2-0. În minutul 76 Claudiu Belu a pus capăt speranţelor lui Leo Grozavu. Fundaşul lateral a finalizat aproape de vinclu acţiunea de atac a echipei sale. Meciul era gata. Pietricica aruncată de Budescu la vale s-a transformat într-un bolovan care a trecut fără probleme peste FC Botoşani. Camerele de filmat pare că l-au surprins pe tehnicianul oaspeţilor luând la palme un jucător pe banca de rezervă. Frustrare mare în tabăra oaspeţilor. În schimb la Astra toate bune şi frumoase. Budescu a încercat să marcheze cu un lob din afara careului, dar Cobrea nu a mai fost învins de această dată.

101 - CopyÎn minutul 85 Botoşaniul mai primeşte o lovitură. Sergiu Buş marchează primul său gol pentru Astra după venirea din Anglia, ducând scorul la 3-0. Scor de prezentare pentru Grozavu&co. Laurenţiu Buş cedează fără drept de apel în faţa frateului său şi poate va avea şansa la revanşă în sezonul viitor.

Astra ajunge la opt victorii consecutive iar titlul nu mai pare un vis pentru Marius Şumudică. Campioana ar putea fi principala candidată la titlu, dacă ne uităm la jocul prestat de echipele prezente în play-off.

Liga 1, etapa 26

  • Astra Giurgiu- FC Botoşani 3-0

Astra: Lung Jr. – Belu (76′), Fabricio, Săpunaru, Stan – Piţian (Ioniţă), Boubacar – Budescu (55′), Seto, Teixeira (Florea) – Niculae (Buş 85′). Antrenor: Marius Şumudică

Botoşani: Cobrea – Patache, Tincu, Burcă, Muşat – Vaşvari, Cucu – Roman [Golofca(Herghelegiu)], Moruţan (Fulop), Buş – Kuku. Antrenor: Leo Grozavu

Stadion: Marin Anastasovici (Giurgiu). Arbitru: Marcel Bîrsan.

www.prosport.ro

FOTO: Costel Nicolae