Țările din jurul României își îndreaptă privirea din nou către Rusia. În Moldova și Bulgaria alegerile prezidențiale au fost câștigate de doi ”pro-ruși”.    

0
148

 507-moscow-kremlin-qa-the-basicsFoto: Moscova, un coșmar de care se pare că nu am scăpat …

 

După cum se observă, în statele din jurul României, adică în fostul bloc socialist tot mai multe state își îndreaptă privirea către răsărit. Rusia pare să fie noua atracție pentru țările foste socialiste ce între timp au aderat la Europa. Și asta probabil pe fondul frustrărilor suferite în urma promisiunilor neonorate de către conducerea de la Bruxelles. Așa se face că Republica Moldova și-a ales un pro-rus, pe Igor Dodon cu 52,9% din voturi exprimate.La rândul lor bulgarii l-au ales ca președinte pe socialistul pro-rus Rumen Radev.

Candidatul socialist Rumen Radev a câștigat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Bulgaria. Potrivit sondajelor fostul șef al forțelor aeriene din statul vecin a obținut  un rezultat de 58.5% din voturi.

Analiștii spun că victoria celor doi  ar putea duce la o și mai mare apropiere a Bulgariei de Rusia. De asemenea, această opțiune ar putea aduce instabilitate politică și declanșarea alegerilor anticipate pentru a treia oară în ultimii cinci ani.

(Jurnal)