România şi Bulgaria vor putea beneficia rapid de medicamentele ce lipsesc de pe piaţă

0
208

medicamente-2-shutterstockGuvernul a aprobat, printr-un Memorandum, negocierea şi semnarea unui acord de cooperare cu Bulgaria, care vizează asigurarea accesului pacienţilor la medicamente.

Potrivit unui comunicat al Executivului transmis AGERPRES, prin acest acord, ‘pacienţii din ambele ţări vor putea beneficia rapid de medicamentele care lipsesc, din diferite motive, dintr-o ţară, dar se găsesc în cealaltă.

Conform aceluiaşi comunicat: România şi Bulgaria pot conveni astfel asupra unor soluţii comune pentru a depăşi lipsa unor medicamente când se constată o astfel de situaţie. De asemenea, ca semnatare ale Acordului de cooperare pentru asigurarea accesului la medicamente, România şi Bulgaria vor putea încheia acorduri comune cu producătorii în vederea obţinerii unor reduceri de preţ, vor agrea lista de medicamente cărora li se aplică procedura, precum şi o poziţie comună cu privire la preţul confidenţial sau, după caz, reducerile de preţ care vor fi cerute pentru medicamentele respective.

Procedura privind acordurile comune încheiate cu producătorii de medicamente ar urma să fie aplicată pentru acele tratamente care nu sunt rambursate din fondurile publice în niciuna dintre ţările semnatare ale acordului, pentru medicamentele cu denumiri comune internaţionale noi şi pentru cele utilizate în tratarea bolilor foarte rare.

Pacienţii vor putea beneficia mai rapid de medicamentele cele mai noi şi eficiente pentru diagnosticul lor şi, pe de altă parte, vor fi asigurate economii în bugetele celor două ţări, informează Guvernul.

(Jurnal)