Acasă Actualitate Târgul de carte de anul acesta GAUDEAMUS – 2022 a demonstrat că se scrie mult. Dar câți mai citesc? (Galerie Foto)

Târgul de carte de anul acesta GAUDEAMUS – 2022 a demonstrat că se scrie mult. Dar câți mai citesc? (Galerie Foto)

0
Târgul de carte de anul acesta GAUDEAMUS – 2022 a demonstrat că se scrie mult. Dar câți mai citesc? (Galerie Foto)

Astăzi s-a încheiat GAUDEAMUS – 2022, cea de-a 29-a ediție a Târgului  de carte, desfășurat în pavilioanele Complexului ”Romexpo” din Capitală, în perioada 7-11 decembrie.

Cei ce au dorit să ajungă cu mașina au fost nevoiți să aștepte minute bune pentru a putea intra la Târg, accesul făcându-se greoi, cam la fel ca în intersecțiile de pe șoseaua de Centură a Capitalei. Înăuntru, neașteptat de multă lume… În același timp, nesperat de mulți tineri de gimnaziu, prezenți la standuri… Carte, ”cât vezi cu ochii” aș spune, pentru toate gusturile și pentru toate genurile. În concluzie: încă se scrie mult pe planetă, însă întrebarea este, câți mai citesc? După numărul celor prezenți (cel puțin din ce am constatat personal!) ar trebui să fim optimiști…

Un mic sondaj ad-hoc, printre reprezentanții editurilor mi-a relevat faptul că cei mai interesați de lectură rămân în continuare persoanele de vârsta a doua și a treia, tinerii fiind mai de grabă atrași de cartea tehnică, prezentând aplicații și jocuri noi, pe calculator.

Cele mai vizitate standuri  au părut  a fi cele cu carte de specialitate și  firesc, beletristică. În mod curios, cartea la mâna a doua, cu preț redus (între 2 și 10lei/buc.) nu a prezentat o atracție deosebită, deși prețul lor ar fi trebuit să fie convingător în contextul vremurilor pe care le traversăm, întregul stoc fiind vizibil alterat, cărți uzate din bibliotecile dezafectate ale editurilor sau achiziționate de la populație.

Expunerile de carte unde autorii au oferit autografe și dedicații pe cărțile prezentate au atras un mare număr de vizitatori. Unul dintre cei mai accesați autori a fost  Gabriel Liiceanu  (editura ”Humanitas”) care a venit cu o carte intitulată, provocator: ”Ce gândește Dumnezeu!”

Nu au lipsit din expoziție romanele lui Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Gabriela Adameşteanu, Horia-Roman Patapievici, Armand Goşu, Mihaela Miroiu, Cristina Modreanu, Dan Perjovschi, Adriana Babeţi și mulți alți scriitori deja consacrați. Titluri multe și din partea autorilor din Europa de est (mai ales polonezi), ce par a-și fi  descătușat spiritul creator.

De remarcat și faptul că editurile s-au adaptat la vremuri, cărțile suferind reduceri consistente de preț. De exemplu toate cărţile editurii ”Humanitas” au fost vândute cu o reducere de preţ de 10%, în timp ce cărţile pentru copii,  chiar cu 15% …!

Printre expozanți am descoperit, cu plăcută surpriză, prezența unei edituri din județul Giurgiu. Este vorba despre ”Editura Sud”, din localitatea Bolintin Vale, care a prezentat publicului lucrări ale unor scriitori din arealul bolintinean, venind și cu o lansare de carte:  ”Scrinul alb”, al lui Titus Vîjeu.

Câteva dintre lucrările prezentate la Târg au suscitat un viu interes publicului cititor. Dintre acestea, în afară de cartea lui Gabriel Liiceanu, bine primite au fost și cărți ca ”Lumina din noi” – autor Michelle OBAMA, soția fostului președinte al Americii…,

precum și cea a editurii ”Meteor Press”, intitulată „Miss DIOR”,  prezentată într-un ton picant de către Bedros Horasangian, dar și de Daniela Zeca Buzura (nora marelui romancier român, Augustin Buzura, ea însăși scriitoare și eseistă, fost director al postului TVR Cultural)  și completată de istoricul Adrian Cioroianu.

O ”poveste despre curaj și modă” din timpul celui de-al doilea război mondial, personajul central fiind nimeni alta decât sora celebrului  parfumier și creator de modă, Christian Dior.

Salutăm totodată prezența la Târgul de carte de anul acesta a unui autor turc, de o mare sensibilitate literară, pe care îl vom prezenta pe larg într-un alt material, împreună cu un scurt inteviu, în exclusivitate  tradus de către sora sa… Este vorba despre Osman AKDERE , un prieten al ziarului nostru ”Jurnal giurgiuvean”, al revistei ”Valahia”, care, pe lângă romanele sale de până acum, a lansat la târg și ultima sa lucrare, romanul  ”Micuța Kati”.

Un autor pe care sperăm să-l aducem cât de curând și la Giurgiu, prezentând publicului atât personalitatea acestui autor, cât și cărțile sale.

Standurile nevizitate de cetățeni, au fost cele ale Guvernului României  și, mai ales, cel a Departamentului ”Relații interetnice”, la care mai interesați de titlurile prezentate erau cei din spatele lor, decât publicul cititor, prezent la Târg.

În concluzie, Târgul de carte din acest an a dovedit încă o dată interesul oamenilor pentru lectură, în ciuda sondajelor ce arată că românii citesc cele mai puține cărți dintre țările UE. Una dintre principalele cauze, așa cum am observat personal la Gaudeamus 2022, este posibilitatea tot mai limitată a cetățenilor de a cumpăra cărți, împovărați fiind de grija plății facturilor la utilități și de costurile existenței.

În același timp, sunt de acord cu constatarea câtorva din reprezentanții editurilor prezente la Târgul de carte din acest an, și anume că n-ar trebui deloc să ne consolăm cu faptul că zilnic lecturăm știri ce apar ”volens nolens” pe telefonul nostru mobil. Atenție, ”Facebook nu înseamnă că citești”!

(Florian TINCU)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
7.3 ° C
7.3 °
7.3 °
65 %
4.4kmh
31 %
joi
7 °
vin
8 °
sâm
6 °
Dum
9 °
lun
12 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com