Sugestii pentru felul în care îți poți petrece zilele de concediu

0
317

Nu de puține ori se întâmplă ca oamenii să folosească zilele de concediu pentru a se obosi și mai tare. Spre exemplu, dacă vei petrece mult timp făcând bagaje și apoi vei pierde multe ore pe drum, în trafic, până la destinație, deja se poate spune că ai început cu stângul. Apoi, dacă odată ajuns acolo, vei pica lat de somn, iar nu este bine, pentru că vei irosi timpul dormind – lucru pe care îl puteai face acasă, de la bun început.

Totuși, cum ai putea să te distrezi în zilele libere și să eviți acest paradox? Nu este deloc greu, dar trebuie să-ți faci un plan. Mai jos vei găsi câteva idei în acest sens.

Exersează-ți creativitatea

Amintește-ți câte lucruri ai învățat în copilărie, din joacă, fie că este vorba despre experiențele avute acasă sau în aer liber. Ei bine, principiul nu se schimbă foarte mult atunci când ești adult. De altfel, creativitatea te poate ajuta să te eliberezi de stres, să descoperi anumite pasiuni de care nu erai conștient și totodată să rezolvi anumite probleme. Încearcă să pictezi, să cânți, să scrii sau să faci orice timp de artizanat, pentru că indiferent dacă ești talentat sau nu, acest timp te va ajuta să eliberezi tensiunea acumulată și să-ți crești nivelul de energie.

Apucă-te de voluntariat

Voluntariatul este o modalitate perfectă pentru a-ți petrece timpul liber. Caută o cauză pentru care dorești să militezi sau pur și simplu o organizație care se ocupă cu ceva ce rezonezi. Apoi, înscrie-te și mergi la o întâlnire. Dacă vei observa că respectivul colectiv nu este potrivit pentru tine, nu te da bătut, ci caută o altă organizație. Cu siguranță vei găsi ceva plăcut și vei avea ocazia să cunoști oameni și situații noi.

Începe să faci mișcare

Cercetătorii au descoperit că exercițiile fizice efectuate în mod regulat pot fi la fel de eficiente precum cele mentale. Spre exemplu, rezolvarea unor probleme de logică, puzzle-uri sau alte activități de acest gen antrenează mintea într-un mod extraordinar. La fel se întâmplă și în cazul exercițiilor fizice – astfel indicat este să se facă mișcare timp de cel puțin 30 de minute, măcar de 3 ori pe săptămână. Nu este foarte important dacă optezi pentru jogging, ridicarea greutăților sau pilates, întrucât oricare dintre aceste forme de mișcare vor stimula corpul să elibereze serotonina, cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii” și implicit să-ți îmbunătățească starea de spirit.

Apelează la formele de divertisment preferate

Unii adulți sunt atât de prinși în rutina zilnică încât uită să se distreze. Își petrec timpul liber pe rețelele de socializare sau în fața televizorului, dar nu se implică în niciun hobby. Declanșatorul poate apărea atunci când încercăm să reluăm unele activități care ne făceau plăcere. Una dintre cele mai solicitate metode de divertisment pentru oameni sunt serialele, cu titluri precum Money Heist de pe Netflix care au depășit, fără îndoială, toate granițele popularității. O altă formă de divertisment în plină expansiune și care are în spate o audiență mare este sectorul casino online, cu o mare varietate de jocuri și titluri cu diferite versiuni, cum ar fi ruleta, blackjack sau o selecție largă de sloturi cu diferite teme de care utilizatorul se poate bucura. Dacă sunteți în căutare de divertisment pentru a învăța, puteți încerca unele dintre melodiile preferate la chitară sau la orice alt instrument, ceea ce este întotdeauna satisfăcător. Ideea este, fără îndoială, că atunci când facem ceva care ne place, este mult mai ușor să ne relaxăm. Dacă timpul trece repede, înseamnă că totul merge bine.

Petrece timp în aer liber

Foarte multe persoane sedentare, care tind să petreacă mult timp în interior, se simt extraordinar după ce încep să petreacă mai mult timp în aer liber, în special în spații verzi. Dacă nu ai o pădure în apropiere, mergi într-un parc sau oriunde găsești mai multă vegetație. Timpul petrecut în natură este asociat cu un efect de calmare pentru sistemul nervos, dar și cu un plus la capitolul digestie, odihnă și recuperare. De altfel, este foarte indicat ca, după ce iei prânzul să nu te așezi, ci să faci o plimbare în aer liber.