Acasă Actualitate De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU a dăruit pachete cu produse alimentare și a derulat activități civico-sociale şi de educaţie pentru sănătate

De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU a dăruit pachete cu produse alimentare și a derulat activități civico-sociale şi de educaţie pentru sănătate

0
De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU a dăruit pachete cu produse alimentare și a derulat activități civico-sociale şi de educaţie pentru sănătate

ASOCIAṬIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA

COMUNICAT DE PRESĂ

La 1 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice și a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU a desfăşurat activități caritabile, civico-sociale şi de educaţie pentru sănătate, în cadrul PROGRAMULUI STRATEGIC AL ASOCIAȚIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA pentru anul 2022, proiectele ˮSĂ NE BUCURĂM ÎMPREUNĂ DE SĂRBĂTORI! LA MULȚI ANI!ˮ și ˮMINTE SĂNĂTOASĂ ÎNTR-UN CORP SĂNĂTOS. CORP SĂNĂTOS ÎNTR-UN MEDIU SĂNĂTOSˮ. La activitățile derulate au participat atât pensionari, cât și giurgiuveni în vârstă, fără pensie, fără venit, dar și tineri membri ai asociației, respectuoși cu generațiile mature, care au sprijinit derularea programului de activități caritabile, civico-sociale și le mulțumim pe această cale.

La începutul programului de activități, preşedinta asociaţiei, prof. univ. dr. MARIANA IANCU a informat participanţii, membri şi voluntari ai ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, cu privire la semnificaţia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice şi a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, despre drepturile persoanelor vârstnice prevăzute de rezoluția Națiunilor Unite 46/1991 cu titlul ˮPrincipiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”, printre care: dreptul la hrană; dreptul la condiții de locuit; dreptul la îngrijire medicală; dreptul la decizia asupra vieții personale și profesionale; dreptul la libera exprimare; dreptul la participarea la activități sociale după pensionare; etc. De asemenea, participanții au fost informați despre comportamentul alimentar sănătos și alte reguli de prevenire și combatere a cancerului mamar.  Au fost elaborate și distribuite on-line și pe suport de hârtie flyere despre  prevenirea cancerului la sân.

În continuare, preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, prof. univ. dr. Mariana Iancu a dăruit 20 pachete cu produse alimentare (ulei, făină, zahăr, mălai, orez, CIAO nectar de piersici / mere / Multifruit) unor persoane vârstnice din Giurgiu, provenite din grupuri dezavantajate, cum sunt cel al pensionarilor și cel al persoanelor vârstnice fără venit.

Programul de activități a cuprins și identificarea unor probleme sociale ale vârstnicilor giurgiuveni, prin discutarea lor cu președinta asociației, Iancu Mariana, unele dintre probleme fiind notate în fișe de agendă publică, în vederea semnalării lor la instituțiile abilitate ale statului, fiecare participant primind şi câte o carte de vizită pentru comunicările viitoare. Au fost identificate mai multe probleme ale pensionarilor, ca de exemplu: ajutorul financiar de 250 de lei la 2 luni total insuficient pentru pensionarii defavorizați social și pensiile foarte mici, necorelate în mod real cu explozia de prețuri la facturile la utilități, la alimente și la alte produse de bază necesare traiului de zi cu zi; lipsa sprijinului financiar din partea statului român pentru pensionarii cu pensii mici, care nu pot să-și susțină financiar tratamentele și îngrijirile medicale; discrepanțe în cuantumul pensiilor în învățământ între pensiile profesorilor care au ieșit la pensie mai demult și pensiile celor care au ieșit recent la pensie; nevoia scăderii vârstei de pensionare anticipată mai ales pentru cei cu anumite probleme de sănătate; etc. Pentru toate problemele identificate, ASOCIAȚIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA va elabora memorii, petiții, sesizări pe care le va înregistra la instituțiile abilitate ale statului, în vederea rezolvării lor.

În cadrul întâlnirii de sărbătorire a pensionarilor, toți participanții au servit bomboane de ciocolată și s-au făcut urări de mai bine în viața persoanelor vârstnice, a pensionarilor.

Președinta ASOCIAȚIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, prof. univ. dr. Mariana Iancu face apel la Guvernul României să rezolve problemele pensionarilor: să crească pensiile cu cel puțin 20% de la 1 ianuarie 2023, mai ales pentru cei cu pensii mici, după cum au putut fi crescute în acest an și salariile magistraților, cei care au salariul cel mai mare din România; să crească pensiile prin indexarea lor cu fiecare etapă de creștere a prețurilor; să acorde ajutor financiar pensionarilor nevoiaşi şi grav bolnavi; să recalculeze pensiile în învățământ, astfel încât între profesorii de aceeași pregătire profesională și vechime la catedră să nu mai existe diferențe în cuantumul pensiei în funcție de timpurile în care s-au pensionat. De asemenea, preşedinta asociaţiei, prof. univ. dr. MARIANA IANCU solicită Consiliilor Locale să sprijine financiar cazurile sociale defavorizate de persoane vârstnice din bugetul de asistenţă socială şi pensii.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA le urează din toată inima tuturor persoanelor vârstnice un călduros ˮLA MULȚI ANI!ˮ, viață lungă, sănătoasă și activă, în pace și bunăstare!

 

Preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA

Prof. Univ. Dr. Mariana Iancu

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
5.3 ° C
5.3 °
5.3 °
86 %
3.1kmh
22 %
joi
13 °
vin
17 °
sâm
19 °
Dum
19 °
lun
16 °