STS îl contrazice pe fostul Ministru al Sănătății cu privire la modificarea numărului deceselor cauzate de Coronavirus

0
121

Serviciul de Telecomunicații Speciale ( STS) îl contrazice pe fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.  Aceștia precizează că a creat aplicațiile folosite de autoritățile medicale pentru raportările oficiale și explică faptul că datele privind decesele nu pot fi modificate. 

Acest răspuns vine în urma declarației șocante  a proaspătului demis din fruntea Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre decesele  cauzate de COVID, conform căreia: „Există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale…”

Voiculescu mai spunea că a început chiar o investigație în acest sens, pe care nu a finalizat-o. El îl invita pe premierul Florin Cîțu, care este acum și ministru interimar al Sănătății, să „revadă metodologia” de raportare a deceselor.

La rândul său STS precizează, într-un comunicat de presă, că fiecare deces înregistrat în aplicația pusă la dispoziția autorităților primește un ID unic, iar datele nu mai pot fi modificate ulterior. STS insistă că nu introduce, nu gestionează și nu centralizează aceste date care sunt proprietatea exclusivă a Ministerului Sănătății.

Informațiile privind decesele survenite din cauza SARS-CoV-2 sunt introduse pe platforma Corona Forms, creată de STS. Direcțiile de Sănătate Publică trebuie să le valideze pe baza datelor medicale și a definiției de caz.

Potrivit unor surse din Ministerul Sănătății, la nivelul instituției nu ar exista niciun grup de lucru oficial format, cu scopul de a verifica strict, datele legate de aceste decese.

Nu putem să nu precizăm la rândul nostru, al celor din mass media că o parte din populație (inclusiv cea din județul Giurgiu), continuă să creadă că numărul deceselor cauzate de Coronavirus este modificat, existând chiar suspiciunea rezonabilă că lucrul acesta încearcă să vină ca sprijin material pentru aparținătorii celor decedați de COVID-19, care primesc, ca ajutor, o sumă de bani din partea UE.

 (Jurnal)