În ultima săptămână în mediul virtual, cu preponderență pe Facebook, am observat o multitudine de postări legate de mobilizarea rezerviștilor din judeţele Ilfov şi Călăraşi. Aceste mobilizări erau puse pe seama escaladării tensiunii dintre Rusia și Ucraina!

În dorința de a vă prezenta situația reală legată de aceste mobilizări, am aflat că aceste exerciții s-au desfășurat în baza unei programări făcute cu un an înainte, nu a implicat alți rezerviști în afară de cei din cele două județe mai sus amintite.

Citiți aici comunicatul Oficial MAPN legat de aceste exerciții:

https://www.facebook.com/141113432694582/posts/2002622609876979/

„În aceste zile, Ministerul Apărării Naţionale în cooperare cu structuri care au atribuții în domeniul verificării pregătirii populaţiei, economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare desfăşoară în judeţele Ilfov şi Călăraşi un exerciţiu de mobilizare.

Exerciţiile de acest tip se planifică şi organizează cu un an înainte și se desfășoară periodic, prin rotație, în toate judeţele ţării.
Exercițiile presupun convocarea unui număr de rezerviști cu domiciliul în județele Călărași și Ilfov la unitățile militare la care sunt în evidență în planurile de mobilizare.
Convocarea are o durată de două-trei ore, timp în care se vor desfășură activități specifice de pregătire și actualizare a datelor de evidență militară, potrivit prevederilor legale în vigoare.”

(Jurnal)