ȘTIREA ZILEI. Fast-food în care servirea clienților este făcută de… ROBOȚI!

0
147

Un cunoscut lanţ internaţional de fast-food a deschis, la Moscova, primul restaurant cu un sistem complet automatizat de servire a preparatelor culinare.

Asta înseamnă că angajaţii nu mai intră deloc în contact cu clienţii. Este momentul potrivit, pentru că roboţii asigură păstrarea distanţei de siguranţă sanitară, în plină pandemie de Covid.

Însă, mulţi se tem că tehnologia ameninţă locurile de muncă ale angajaţilor umani, în carne şi oase. Un braţ robotizat, conceput special, adună preparatele culinare şi sucurile de pe o bandă rulantă, apoi le plasează într-un punct de colectare, de unde sunt preluate de client.

Sistemul automat foloseşte tehnologia de recunoaştere facială. Când un client plasează comanda, o cameră video îi “citeşte” datele biometrice. Apoi, la punctul de colectare a produselor, sistemul identifică chipurile, astfel că fiecare primeşte fix meniul pe care l-a comandat.

Sistemul automat de livrare completează sistemul de selectare a produselor dorite, deja comun în restaurantele fast-food. Desigur, mâncarea este în continuare preparată de oameni. Compania susţine că sistemul de recunoaştere facială stochează datele biometrice doar temporar, până la finalizarea comenzii.

Însă, clientul poate să-şi dea acordul pentru participarea la programul de loialitate. În acest caz, la următoarea vizită e recunoscut și, dacă e un client fidel, are parte şi de oferte speciale. Tehnologia sporeşte considerabil productivitatea şi viteza servirii.

Inițiatorii proiectului susțin că orice industrie, orice sector al pieţei, peste tot se observă o  dezvoltare a procesului de digitalizare și că ar fi straniu să nu se întâmple asta şi în sectorul serviciilor alimentare.

Dar o întrebare se impune de la sine. Ameninţă sau nu tehnologia locurile de muncă? ” Nu” – răspund responsabilii lanţului de restaurante fast food. Ei spun că  numărul angajaţilor la restaurantul cu roboţi din Moscova nu se vă schimba, ci doar rolurile lor.

(Jurnal)